Τι είναι η προεκλαμψία;

Προεκλαμψία ορίζουμε την κατάσταση, όπου η αρτηριακή πίεση βρίσκεται σε επίπεδα πάνω από 140/90mmHg και υπάρχει πρωτεϊνουρία-αποβολή πρωτεϊνών στα ούρα. Τυπικό σύμπτωμα είναι επίσης η εμφάνιση οιδήματος στο πρόσωπο και στα χέρια. Η προεκλαμψία συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως πονοκέφαλος, διαταραχές οράσεως και πόνος στο επιγάστριο. Επίσης μπορεί να υπάρχουν αιματολογικές διαταραχές, όπως αύξηση του αιματοκρίτη, πτώση των αιμοπεταλίων, αύξηση των ηπατικών ενζύμων και αύξηση του ουρικού οξέως.

Η προεκλαμψία συμβαίνει μετά την 20η εβδομάδα κύησης και αφορά το 6-8% του συνόλου των κυήσεων. Είναι από τις πιο επείγουσες καταστάσεις στην Μαιευτική και χρειάζεται ιδιαίτερη ιατρική φροντίδα.

Τι είναι η υπέρταση κατά την κύηση;

Κατά την εγκυμοσύνη, λόγω της διαστολής των αγγείων από την δράση των ορμονών, επέρχεται πτώση της αρτηριακής πιέσεως. Αυτή είναι μία επιθυμητή κατάσταση. Ορισμένες όμως φορές παρατηρείται ακριβώς το αντίθετο, αύξηση της πιέσεως της μητέρας, δηλαδή υπέρταση. Ως υπέρταση ορίζουμε την αύξηση της αρτηριακής πιέσεως πάνω από 140/90 mmHg.

Η υπέρταση που εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη, αποτελεί μία επείγουσα κατάσταση, γιατί εγκυμονεί πολλούς κινδύνους τόσο για την μητέρα, όσο και για το έμβρυο. Γι’αυτό είναι απαραίτητη η άμεση παρακολούθηση της μητέρας και του εμβρύου από Μαιευτήρα και Καρδιολόγο. Αν η υπέρταση παραμείνει ανεξέλεγκτη, μπορούμε να οδηγηθούμε σε βαρύτερη κατάσταση, στην Προεκλαμψία.

Ποια τα αίτια της προεκλαμψίας;

Τα αίτια εμφάνισης της προεκλαμψίας παραμένουν άγνωστα ενώ κατά καιρούς έχουν αναπτυχθεί διάφορες θεωρίες που αναφέρονται στον κληρονομικό παράγοντα, στη μεγάλη αύξηση του βάρους της μητέρας, στα αυτοάνοσα νοσήματα που προϋπήρχαν αλλά και σε νόσους που σχετίζονται με βλάβη των μικρών και μεσαίων αγγείων, όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης.

Τι είναι η εκλαμψία;

Εκλαμψία είναι η παραπάνω κατάσταση μαζί με σπασμούς της μητέρας και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Η αντιμετώπιση τόσο της προεκλαμψίας, όσο και της εκλαμψίας είναι η φαρμακευτική πτώση της πίεσης της μητέρας και η διενέργεια τοκετού. Βέβαια, οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να γεννήσουν κανονικά, εάν η προεκλαμψία διαγνωσθεί νωρίς και γίνει η σχετική παρακολούθηση κατά την εγκυμοσύνη.

Γνώρισέ με

Κάλεσέ με στο 210 6432 630 για να γνωριστούμε από κοντά ή συμπλήρωσε την ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ώστε να σε καλέσω και να προγραμματίσουμε μία συνάντηση.

Σαν γιατρός ειδικεύομαι στην υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση και έχω αντιμετωπίσει πολλά περιστατικά. Είμαι εδώ για να σε βοηθήσω και να σε στηρίξω με την 15ετή εμπειρία μου.

  Συχνές ερωτήσεις για την Υπέρταση και την Προεκλαμψία

  Πώς μπορεί να επηρεάσει η προεκλαμψία την υγεία της εγκύου ή του μωρού;

  Η προεκλαμψία μπορεί να περιορίσει τη ροή του αίματος διαμέσου του πλακούντα. Σαν συνέπεια, το έμβρυο λαμβάνει λιγότερο αίμα, οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλό βάρος γέννησης. Η προεκλαμψία, στη σοβαρή της μορφή, και εάν δεν ελεγχθεί σωστά, μπορεί να προκαλέσει στη μητέρα πολυοργανική ανεπάρκεια, ιδιαίτερα του ήπατος και των νεφρών και μέχρι θανάτου του εμβρύου.

  Έχω πονοκέφαλο και βλέπω μυγάκια. Τι πρέπει να κάνω;

  Εάν παρατηρήσεις κάτι τέτοιο, πρέπει να μετρήσεις άμεσα την πίεσή σου. Αν η πίεση είναι αυξημένη, τότε επικοινώνησε με το γιατρό σου και πήγαίνε στο μαιευτήριο το συντομότερο.

  Έχω πρήξιμο στα πόδια. Είναι αυτό σημάδι προεκλαμψίας;

  Τα οιδήματα στα πόδια είναι συχνό φαινόμενο στην εγκυμοσύνη. Αυτό που θα πρέπει να σε προβληματίσει είναι τα οιδήματα στα χέρια και στο πρόσωπο. Αν παρατηρήσεις κάτι τέτοιο θα πρέπει να συμβουλευθείς τον γιατρό σου το συντομότερο.

  Έχω χαμηλή πίεση, πρέπει να ανησυχώ;

  Η πτώση της αρτηριακής πιέσεως κατά την διάρκεια της κυήσεως είναι φυσιολογική. Αυτό γίνεται μέσω της αγγειοδιαστολής που προκαλούν οι ορμόνες της κυήσεως. Όταν νιώθεις ότι η πίεση έχει πέσει αρκετά θα πρέπει να τρως κάτι αλμυρό, για να επανέλθει στα φυσιολογικά της επίπεδα.

  Η συμβουλή μου για την Υπέρταση και την Προεκλαμψία

  Aν έχεις υπέρταση μην αγχώνεσαι. Με τη σωστή ιατρική παρακολούθηση οι περισσότερες γυναίκες γεννάνε χωρίς προβλήματα.