Γιατί οι έγκυες παρουσιάζουν συμπτώματα ναυτίας και εμετού;

Συνήθως το 60-70% των εγκύων, παρουσιάζει συμπτώματα ναυτίας και εμέτων. Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται συνήθως την 6η εβδομάδα της κύησης και τερματίζονται γύρω στην 12η, ενώ είναι πιο έντονα τις πρωινές ώρες. Κάποιες φορές η ναυτία υποχωρεί και κάποιες άλλες φορές οδηγεί σε εμετό με συνέπεια ορισμένες έγκυες χάνουν 1-2 κιλά στην αρχή της κύησης. Παρόλα αυτά, το έμβρυο τρέφεται κανονικά και δεν κινδυνεύει.

Αν και τα ακριβή αίτια της πρωινής ναυτίας δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί, βασικοί ύποπτοι θεωρούνται η υπερβολικά οξυμένη όσφρηση, η αύξηση των ορμονικών επιπέδων, κυρίως της β-χοριακής Γοναδοτροπίνης και η υπερέκκριση γαστρικού οξέος. Πολύ συχνά τα συμπτώματα είναι πιο έντονα στις δίδυμες κυήσεις.

Πότε η κατάσταση Ναυτίας και Εμετού χρήζει νοσηλείας;

Αν τα συμπτώματα έχουν μεγάλη ένταση και διάρκεια, 15-30 εμετοί την ημέρα, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή για πιθανή αφυδάτωση της εγκύου και ηλεκτρολυτική διαταραχή. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται Υπερέμεση της κυήσεως και χρήζει τις περισσότερες φορές νοσηλεία και φροντίδα της εγκύου.

Πώς αντιμετωπίζονται τα συμπτώματα Ναυτίας και Εμετού;

Υπάρχουν πολλές, μικρές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις την ναυτία και τον εμετό. Δοκίμασε μερικές από τις παρακάτω προτάσεις για να δεις ποιες είναι αποτελεσματικές για εσένα:

 • Να τρώς ένα ελαφρύ πρωινό, αν είναι δυνατόν στον κρεβάτι και να παραμένεις εκεί για ένα τέταρτο.
 • Να κάνεις μικρά και συχνά γεύματα.
 • Να αποφεύγεις τα βαριά και πικάντικα φαγητά, τα τηγανητά, τα λιπαρά.
 • Να αποφεύγεις ένα άδειο ή ένα υπερβολικά γεμάτο στομάχι.
 • Να καταναλώνεις τρόφιμα υψηλά σε πρωτεΐνες (μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο, ψάρι) και υδατάνθρακες (ψωμί, δημητριακά, πατάτες).
 • Να τρως τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύα – όταν είναι ζεστά τείνουν να μυρίζουν εντονότερα.
 • Να επιλέγεις τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β6: μπανάνες, πατάτες, πίτυρο σιταριού, σταφίδες και σουσάμι.
 • Να προτιμάς ξηρές τροφές.
 • Να πίνεις υγρά αλλά με μέτρο και καλύτερα μετά το πρωινό.
 • Να περπατάς αρκετά, αλλά να μην κουράζεσαι υπερβολικά.
 • Να απομακρύνεις μυρωδιές που σε ενοχλούν και να αερίζεις συχνά τους χώρους, στους οποίους κινείσαι.

Γνώρισέ με

Κάλεσέ με στο 210 6432 630 για να γνωριστούμε από κοντά ή συμπλήρωσε την ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ώστε να σε καλέσω και να προγραμματίσουμε μία συνάντηση.

Σαν γιατρός ειδικεύομαι στην υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση και έχω αντιμετωπίσει πολλά περιστατικά. Είμαι εδώ για να σε βοηθήσω και να σε στηρίξω με την 15ετή εμπειρία μου.

  Συχνές ερωτήσεις για την Ναυτία και τον Εμετό

  Έχω περάσει το 1ο τρίμηνο, αλλά συνεχίζω με τους εμετούς.

  Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούμε να έχουμε ναυτία ή και εμέτους και μετά το τέλος του 1ου τριμήνου. Δυστυχώς, δε μπορούμε να κάνουμε και πολλά και ακολουθούμε τις οδηγίες του 1ου τριμήνου.

  Δε μπορώ να πιω τίποτα. Φοβάμαι μην πάθω αφυδάτωση.

  Προσπάθησε να λάβεις υγρά σε μικρές ποσότητες, με το κουταλάκι, σε αραιά χρονικά διαστήματα. Αν η κατάσταση επιδεινωθεί και η πρόσληψη υγρών είναι εντελώς αδύνατη, μπορεί να χρειασθεί νοσηλεία στο μαιευτήριο για την ενδοφλέβια χορήγηση υγρών.

  Έχω εμετούς, πότε να πάρω το γιατρό μου;

  Αρχικά, σε κάθε αλλαγή της κατάστασής σου θα πρέπει να ειδοποιείς τον γιατρό σου. Απαραίτητο όμως είναι, αν έχεις πάνω από πέντε εμετούς, να επικοινωνήσεις μαζί του για να σου δώσει φαρμακευτική αγωγή.

  Η συμβουλή μου για την Ναυτία και τον Εμετό

  Να τρως μικρά και συχνά γεύματα, καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, έτσι ώστε το στομάχι σου να μην είναι ποτέ άδειο.