Οι λοιμώξεις κατά την εγκυμοσύνη είναι επικίνδυνες;

Η εγκυμοσύνη είναι μία ευαίσθητη περίοδος για τη γυναίκα και οι πιθανότητες να προσβληθεί από μία λοίμωξη ή να εμφανίσει σοβαρές επιπλοκές κατά τη διάρκειά της είναι αυξημένες. Μια λοίμωξη στην εγκυμοσύνη μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο για την ίδια τη γυναίκα όσο και για το μωρό της, αν η διάγνωση δεν γίνει έγκαιρα.

Υπάρχουν λοιμώξεις που μπορούν να γίνουν απειλητικές για την ζωή της μητέρας, όπως η πνευμονία και άλλες που στην μητέρα δεν εμφανίζουν κάποια ιδιαίτερη παθολογία, αλλά μπορεί να έχουν σημαντικές συνέπειες στο έμβρυο, όπως η τοξοπλάσμωση.

Ποια είναι τα αίτια της εξωμήτριας κύησης;

Το τοξόπλασμα

Το toxoplasma gondii είναι παράσιτο που μεταδίδεται με την κατανάλωση μολυσμένου κρέατος και λαχανικών ή με την έκθεση και επαφή με κόπρανα από γάτες που νοσούν. Αποτελεί παράγοντα κινδύνου για το έμβρυο καθ’ όλη την διάρκεια της κυήσεως, καθώς μπορεί να επηρεάσει πολλά συστήματα του εμβρύου και κυρίως να δημιουργήσει μεγάλες βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Όσο πιο αργά στην εγκυμοσύνη εμφανιστεί η λοίμωξη, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να προσβληθεί το έμβρυο. Απλοί τρόποι αποφυγής της λοίμωξης σε γυναίκες που δεν έχουν αντισώματα έναντι του τοξοπλάσματος είναι η αποφυγή κοπράνων γάτας, τα καλά πλυμένα λαχανικά και το πολύ καλά μαγειρεμένο κρέας.

Ο Κυτταρομεγαλοϊός

Ο κυτταρομεγαλοϊός (CMV) είναι ιός της οικογένειας του έρπητα με σχετικά εύκολο τρόπο διάδοσης, αλλά μικρή νοσηρότητα ή εκδήλωση συμπτωμάτων. Μεταδίδεται μέσω επαφής με σάλιο, ούρα, γάλα από το στήθος και άλλα σωματικά υγρά. Στην μητέρα η λοίμωξη είναι συνήθως ασυμπτωματική ενώ οι επιπτώσεις στο έμβρυο εξαρτώνται από το τρίμηνο κύησης. Στο 1ο τρίμηνο, η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες, όπως βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα του εμβρύου, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη. Στο 2ο τρίμηνο, οι κλινικές εκδηλώσεις είναι πιο ήπιες, ενώ στο 3ο σχεδόν απούσες.

Ο Έρπητας γεννητικών οργάνων

Οι πιο πολλές γυναίκες που έχουν έρπητα γεννητικών οργάνων δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα. Ο ιός του έρπητα των γεννητικών οργάνων μπορεί να αντιμετωπιστεί ασφαλώς κατά την εγκυμοσύνη. Μεγάλη σημασία έχει η ενεργός λοίμωξη κατά την διάρκεια του τοκετού. Εάν υπάρχει πρέπει να γίνει καισαρική τομή, για να μην μεταδοθεί η λοίμωξη στο νεογνό.

Η Ερυθρά

Εάν η μητέρα νοσήσει από ερυθρά τότε το έμβρυο διατρέχει σοβαρούς κινδύνους. Αυτό αφορά κυρίως τους τρείς πρώτους μήνες της κυήσεως. Για αυτό πρέπει όλες οι γυναίκες να ελέγχονται για αντισώματα έναντι της ερυθράς. Εάν δεν υπάρχουν και η γυναίκα είναι εκτός κυήσεως είναι επιβεβλημένος ο εμβολιασμός. Μετά τον εμβολιασμό, η επιθυμητή εγκυμοσύνη θα πρέπει να επέλθει μετά από τρεις μήνες.

Γνώρισέ με

Κάλεσέ με στο 210 6432 630 για να γνωριστούμε από κοντά ή συμπλήρωσε την ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ώστε να σε καλέσω και να προγραμματίσουμε μία συνάντηση.

Σαν γιατρός ειδικεύομαι στην υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση και έχω αντιμετωπίσει πολλά περιστατικά. Είμαι εδώ για να σε βοηθήσω και να σε στηρίξω με την 15ετή εμπειρία μου.

  Συχνές ερωτήσεις για τις Λοιμώξεις

  Οι ουρολοιμώξεις είναι επικίνδυνες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

  Οι ουρολοιμώξεις αποτελούν ένα αρκετά συχνό φαινόμενο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η βαρύτητά τους ποικίλλει, από απλή βακτηριουρία μέχρι και βαριά πυελονεφρίτιδα. Η ουρολοίμωξη μπορεί να υπάρχει, αλλά να μην παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα, γι’ αυτό οι έγκυες οφείλουν να κάνουν συχνά εξετάσεις ούρων. Για να προληφθούν οι υποτροπές των ουρολοιμώξεων κατά την κύηση, η έγκυος πρέπει να πίνει πολλά υγρά και να αδειάζει συχνά την ουροδόχο κύστη.

  Παρατήρησα ότι έχω μύκητες. Είναι επικίνδυνο για την εγκυμοσύνη;

  Οι κολπικές μυκητιάσεις είναι πολύ συχνές στην εγκυμοσύνη. Αυτό οφείλεται στην αλλαγή των ορμονών, που με τη σειρά τους επηρεάζουν τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου και κάνουν πιο εύκολες τις μυκητιάσεις. Η εγκυμοσύνη δεν κινδυνεύει από αυτές τις κολπίτιδες, αλλά θα πρέπει να δοθεί τοπική θεραπεία στη μητέρα, για να προστατεύσουμε τον κόλπο κατά την διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού. Αν δεν γίνει η θεραπεία, τότε ο κόλπος μπορεί να υποστεί μεγάλους τραυματισμούς κατά τον τοκετό, λόγω ότι γίνεται πιο εύθρυπτος από αυτές τις κολπίτιδες.

  Η συμβουλή μου για τις Λοιμώξεις

  Οι λοιμώξεις στην εγκυμοσύνη μπορεί να είναι επικίνδυνες. Αν έχεις συμπτώματα επικοινώνησε άμεσα με τον γυναικολόγο σου.