Τι είναι η εξωμήτρια κύηση;

Είναι η εγκατάσταση του κυήματος έξω από τη κοιλότητα της μήτρας.
Οι σάλπιγγες είναι το πιο συχνό σημείο εγκατάστασης, με ποσοστά που ανέρχονται στο 90%.

Ποια είναι τα αίτια της εξωμήτριας κύησης;

Σε μια φυσιολογικά εξελισσόμενη εγκυμοσύνη, η σάλπιγγα είναι υπεύθυνη για την ένωση του ωαρίου με το σπερματοζωάριο, αλλά και τη μεταφορά και εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στην κοιλότητα της μήτρας.

Όταν οι σάλπιγγες υπολειτουργούν λόγω φλεγμονών, συμφύσεων, ενδομητρίωσης ή άλλων αιτίων, παρεμποδίζεται η μεταφορά του γονιμοποιημένου ωαρίου προς την ενδομητρική κοιλότητα, με συνέπεια η εμφύτευση να γίνει σε διάφορα όργανα εκτός του ενδομητρίου και άρα την ανάπτυξη εξωμήτριου κύησης.

Η εξωμήτρια κύηση εντοπίζεται κυρίως στις σάλπιγγες αλλά και στις ωοθήκες, στο περιτόναιο, στη κοιλιακή χώρα ή στον τράχηλο.

Ποια τα αίτια της προεκλαμψίας;

Τα αίτια εμφάνισης της προεκλαμψίας παραμένουν άγνωστα ενώ κατά καιρούς έχουν αναπτυχθεί διάφορες θεωρίες που αναφέρονται στον κληρονομικό παράγοντα, στη μεγάλη αύξηση του βάρους της μητέρας, στα αυτοάνοσα νοσήματα που προϋπήρχαν αλλά και σε νόσους που σχετίζονται με βλάβη των μικρών και μεσαίων αγγείων, όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης.

Πώς γίνεται η διάγνωση της εξωμήτριας εγκυμοσύνης;

Στα αρχικά στάδια, η διάγνωση συνήθως γίνεται τυχαία, κάνοντας ένα υπερηχογράφημα για τη διαπίστωση μιας πιθανής εγκυμοσύνης. Ο σάκος εγκυμοσύνης εντοπίζεται έξω από τη μήτρα ή δεν απεικονίζεται καθόλου. Στις περιπτώσεις αυτές και εφόσον υπάρχει θετικό τεστ κύησης, τίθεται το ερώτημα αν πρόκειται για μια εξωμήτρια κύηση ή για μια φυσιολογική ενδομήτρια εγκυμοσύνη, η οποία είναι αρκετά μικρή για να απεικονισθεί υπερηχογραφικά . Η μέτρηση της β-χοριακής γοναδοτροπίνης μπορεί να βοηθήσει στην τελική διάγνωση. Αν η β-χοριακή αυξάνεται με ρυθμό μικρότερου του 50% ανά 48-72 ώρες ή παραμένει σταθερή, τότε το πιο πιθανό είναι ότι πρόκειται για κύηση εκτός της μήτρας.

Σε περίπτωση ρήξης της κυήσης το σύμπτωμα που εμφανίζεται είναι πόνος αυξανόμενης έντασης στη κάτω κοιλιακή χώρα. Η διάγνωση γίνεται με βάση το ιστορικό, την κλινική εξέταση, τον εργαστηριακό έλεγχο αλλά και το υπερηχογράφημα.

Γνώρισέ με

Κάλεσέ με στο 210 6432 630 για να γνωριστούμε από κοντά ή συμπλήρωσε την ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ώστε να σε καλέσω και να προγραμματίσουμε μία συνάντηση.

Σαν γιατρός ειδικεύομαι στην υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση και έχω αντιμετωπίσει πολλά περιστατικά. Είμαι εδώ για να σε βοηθήσω και να σε στηρίξω με την 15ετή εμπειρία μου.

  Συχνές ερωτήσεις για την Εξωμήτρια Κύηση

  Ποια είναι τα συμπτώματα της εξωμήτριας κύησης;

  Τα συμπτώματα ποικίλουν και μπορεί να περιλαμβάνουν κολπική αιμόρροια και κοιλιακό άλγος. Αν έχει συμβεί ρήξη της σάλπιγγας και ενδοκοιλιακή αιμορραγία. ο πόνος μπορεί να είναι πολύ έντονος και να αντανακλάται στον αριστερό ώμο. Αν η αιμορραγία είναι σημαντική η γυναίκα μπορεί να παρουσιάζει υπόταση, ταχυκαρδία, ναυτία, λιποθυμική τάση ή λιποθυμικά επεισόδια.

  Υπάρχει θεραπεία για την εξωμήτρια κύηση;

  Η εξωμήτρια κύηση θεραπεύεται κατά κύριο λόγο χειρουργικά. Η Λαπαροσκοπική χειρουργική είναι πλέον η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος. Η φαρμακευτική αντιμετώπιση περιορίζεται σε εξωμήτριες κυήσεις που δεν έχουν υποστεί ρήξη. Συνίσταται στη χορήγηση κάποιου φαρμακευτικού παράγοντα που προκαλεί νέκρωση της εξωμήτριου κύησης.

  Η συμβουλή μου για την Εξωμήτρια Κύηση

  Αν είχες μια εξωμήτρια κύηση, πριν μείνεις ξανά έγκυος, κάνε τις απαραίτητες εξετάσεις για να δεις ότι όλα είναι καλά.