Tι είναι τοκετός με καισαρική;

Τοκετός με καισαρική τομή είναι μια χειρουργική τεχνική και εφαρμόζεται όταν ο φυσιολογικός τοκετός δεν είναι εφικτός ή όταν υπάρχουν απόλυτες αντενδείξεις γι αυτόν.

Γίνεται με μία εγκάρσια τομή στο κατώτερο κοιλιακό τοίχωμα και κατά συνέχεια στη μήτρα και ακολουθεί η έξοδος του νεογνού.

Πώς ακριβώς γίνεται η διαδικασία της καισαρικής τομής;

Η διαδικασία της καισαρικής τομής ολοκληρώνεται μέσα σε 45 περίπου λεπτά.

Αρχικά γίνεται η επισκληρίδιος αναισθησία και ακολουθεί η επέμβαση. Η τομή είναι συνήθως οριζόντια και γίνεται λίγο πιο πάνω από το ηβικό οστό (τομή μπικίνι). Αυτό γίνεται γιατί η χαμηλή εγκάρσια τομή επουλώνεται καλύτερα, έχει μικρό κίνδυνο μετεγχειρητικής κήλης και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να γίνει κάθετη τομή στην μήτρα. Το μωρό γεννιέται μέσα στα πρώτα πέντε λεπτά. Η υπόλοιπη ώρα αφιερώνεται στα ράμματα του τοιχώματος της μήτρας και της κοιλιάς.

Ποιες επιπλοκές οδηγουν στην επιλογή τοκετού με καισαρική;

Υπάρχουν κάποιες σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά τη διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού, όπως:

 • Μη πρόοδος του φυσιολογικού τοκετού.
 • Πολύδυμος κύηση.
 • Ισχιακή Προβολή ή γενικότερα ανώμαλη προβολή.
 • Αποκόλληση πλακούντα ή γενικότερα γρήγορη επίτευξη του τοκετού λόγω άμεσου κινδύνου του εμβρύου ή της μητέρας.
 • Παθολογικές καταστάσεις της μητέρας που καταστούν επικίνδυνο το φυσιολογικό τοκετό, λόγω πιθανής επιδείνωσης της υγείας της π.χ. αυξημένη μυωπία, βλάβες στη σπονδυλική στήλη, βλάβες στη λεκάνη.
 • Προηγηθείσα καισαρική τομή.
 • Η Καισαρική Τομή θα πρέπει να εφαρμόζεται όταν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για την αναγκαιότητά της και πάντα πρέπει να συνυπολογίζονται οι κίνδυνοι που υπάρχουν τόσο για τη μητέρα, όσο και για το νεογέννητο.

Προγραμματισμένη γέννα με καισαρική: Σε ποια εβδομάδα;

Αν ο τοκετός με καισαρική τομή και όχι με φυσιολογικό τρόπο είναι μονόδρομος, ο γιατρος σου θα σου προτείνει την πιο σωστή εβδομάδα, λαμβάνοντας υπόψη την συνολική ανάπτυξη και κατάσταση του εμβρύου αλλά και τη δική σου κλινική εικόνα.

Γενικά οι προτεινόμενες εβδομάδες είναι μεταξύ 38ης & 39ης εβδομάδας.

Τότε, το έμβρυο θεωρείται αρκετά ώριμο – ειδικά το αναπνευστικό του σύστημα- για να έρθει στον κόσμο αυτό.

Γνώρισέ με

Κάλεσέ με στο 210 6432 630 για να γνωριστούμε από κοντά ή συμπλήρωσε την ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ώστε να σε καλέσω και να προγραμματίσουμε μία συνάντηση.

Σαν γιατρός ειδικεύομαι στην υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση και έχω αντιμετωπίσει πολλά περιστατικά. Είμαι εδώ για να σε βοηθήσω και να σε στηρίξω με την 15ετή εμπειρία μου.

  Συχνές ερωτήσεις για τον Τοκετό με Καισαρική

  Γιατί η γέννα με καισαρική γίνεται όλο και πιο συχνή τα τελευταία χρόνια;

  Τα τελευταία χρόνια, έχει διαπιστωθεί σημαντική αύξηση στις γέννες με καισαρική.

  Οι λόγοι είναι πολλοί, όπως: οι γυναίκες γεννούν σε μεγαλύτερη ηλικία απ’ ό,τι παλαιότερα.

  Όμως, οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας παρουσιάζουν πιο συχνά υπέρταση, διαβήτη και άλλες παθήσεις που κάνουν την καισαρική τομή επιβεβλημένη.

  Οι έγκυες σήμερα εργάζονται με εντατικό ρυθμό μέχρι την τελευταία στιγμή, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στη γέννα. Έχουν αυξηθεί οι εγκυμοσύνες μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση, οι οποίες συνήθως ολοκληρώνονται με τοκετό με καισαρική.

  Πόσο διαρκεί η ανάρρωση μετά τη καισαρική τομή;

  Σε κάθε χειρουργική επέμβαση, η μετεγχειρητική πορεία εξαρτάται από την τεχνική που ακολουθεί ο χειρουργός και από την αναισθησιολογική ομάδα του. Πλέον με τις μεθόδους της μικρότερης δυνατής παρέμβασης και με την βοήθεια της επισκληριδίου, οι ημέρες μετά την καισαρική είναι ουσιαστικά ανώδυνες. Οι γυναίκες μπορούν να φροντίσουν το μωρό τους από το 1ο 24ωρο, σηκώνονται και περπατάνε και σε τρεις ημέρες είναι εντελώς λειτουργικές, για να επιστρέψουν σπίτι, με το νέο μέλος της οικογένειας.

  Καισαρική Τομή με επισκληρίδιο ή ολική νάρκωση;

  Στις μέρες μας οι περισσότερες επεμβάσεις καισαρικής τομής γίνονται με επισκληρίδιο.

  Σε κάποιες πολύ ιδιαίτερες και σοβαρές περιπτώσεις και ανάλογα το ιατρικό ιστορικό της μητέρας η επισκληρίδιος δεν είναι εφικτή και αναγκαστικά γίνεται ολική νάρκωση. Αυτό το κρίνει ο γιατρός σου και και θα το πρέπει να το συζητήσεις μαζί του.

  Η επισκληρίδιος είναι μια πολύ καλή λύση, αλλά δυστυχώς δεν είναι ακόμη εφικτό να εφαρμοστεί σε κάθε περίπτωση.

  Πόσες καισαρικές μπορώ να κάνω;

  Σήμερα, η επέμβαση της καισαρικής έχει απλοποιηθεί και μπορούμε να κάνουμε μέχρι και τέσσερις καισαρικές σε μια γυναίκα.

  Η συμβουλή μου για τον Τοκετό με Καισαρική

  Ο φυσιολογικός τοκετός έχει πολλαπλά οφέλη και πρέπει να είναι πρωταρχικός σου στόχος.