Ποιες είναι οι αιτίες της Δίδυμης ή πολύδυμης Κύησης;

Οι αιτίες της δίδυμης ή πολύδυμης κύησης είναι πολλές: η κληρονομικότητα, η ηλικία, η διατροφή, ο αριθμός των τοκετών ή ακόμα και η ηλιοφάνεια μπορεί να προκαλέσουν δίδυμη ή πολύδυμη κύηση. Η όλο και πιο συχνή χρήση θεραπειών αντιμετώπισης της υπογονιμότητας, αυξάνει επίσης τον αριθμό πολλαπλών κυήσεων. Είτε πρόκειται απλά για ορμονική διέγερση είτε για εξωσωματική γονιμοποιήση (IVF), η υπερπαραγωγή ωαρίων έχει ως αποτέλεσμα τις πολλαπλές κυήσεις.

Πώς μαθαίνω για την πολύδυμη εγκυμοσύνη;

Η αποκάλυψη των διδύμων ή πολύδυμων γίνεται με τον πρώτο υπέρηχο, ο οποίος αποκαλύπτει δύο αμνιακούς σάκους στη μήτρα και ακούει τον χτύπο από δύο καρδιές. Το μεγαλύτερο ποσοστό των πολύδυμων κυήσεων αφορά δίδυμες κυήσεις.

Ποια είναι τα μονοζυγωτικά και ποια τα διζυγωτικά δίδυμα;

Τα μονοζυγωτικά ή αληθινά δίδυμα προκύπτουν όταν ένα μόνο ωάριο γονιμοποιείται από ένα μόνο σπερματοζωάριο. Στη συνέχεια, το γονιμοποιημένο ωάριο χωρίζεται στα δύο και έτσι προκύπτουν τα δίδυμα. Τα δίδυμα θα έχουν το ίδιο φύλο και θα είναι πανομοιότυπα.

Τα διζυγωτικά, προέρχονται από δύο διαφορετικά ωάρια που γονιμοποιήθηκαν από 2 διαφορετικά σπερματοζωάρια. Τα μωρά είναι διαφορετικά, όπως ένα αδελφάκι με μια αδελφούλα και μπορεί να έχουν διαφορετικό φύλλο.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές στις πολύδυμες κυήσεις;

Η εμπειρία μιας πολλαπλής εγκυμοσύνης είναι συχνά διαφορετική από μια απλή. Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερα αυξημένη ένταση τα τυπικά συμπτώματα, όπως ναυτίες, αίσθημα κόπωσης ή πρήξιμο. Σε κάθε περίπτωση οι πολλαπλές κυήσεις χρειάζονται στενή ιατρική παρακολούθηση, καθώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για επιπλοκές, όπως:

 • Πρόωρος τοκετός.
 • Ενδομήτριος περιορισμός της ανάπτυξης.
 • Αύξηση της περιγεννετικής θνησιμότητας.
 • Αυτόματες αποβολές.
 • Πολυάμνιο.
 • Συγγενείς ανωμαλίες.
 • Αποκόλληση του πλακούντα.
 • Επιπωματικός πλακούντας.
 • Αναιμία της μητέρας.
 • Υπέρταση της κυήσεως.
 • Προεκλαμψία.
 • Διαβήτης κύησης.

Γνώρισέ με

Κάλεσέ με στο 210 6432 630 για να γνωριστούμε από κοντά ή συμπλήρωσε την ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ώστε να σε καλέσω και να προγραμματίσουμε μία συνάντηση.

Σαν γιατρός ειδικεύομαι στην υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση και έχω αντιμετωπίσει πολλά περιστατικά. Είμαι εδώ για να σε βοηθήσω και να σε στηρίξω με την 15ετή εμπειρία μου.

  Συχνές ερωτήσεις για την Δίδυμο Κύηση

  Τα δίδυμα μπορούν να γεννηθούν κολπικά ή η καισαρική είναι μονόδρομος;

  Τα δίδυμα και βέβαια μπορούν να γεννηθούν με κολπικό τοκετό, αλλά θα πρέπει η θέση τους μέσα στη μήτρα να είναι συγκεκριμένη.

  Με ποιον τρόπο γίνεται η μείωση των εμβρύων;

  Συνήθως γίνεται με την αυχενική διαφάνεια μεταξύ της 11ης και 13ης εβδομάδας. Πραγματοποιείται με τη χρήση καλίου και γίνεται η έγχυση στο σάκο του εμβρύου που θέλουμε να μειώσουμε.

  Έχω τετράδυμα που πρόεκυψαν από εξωσωματική. Πρέπει να κάνω μείωση;

  Την τελική απάντηση θα πρέπει να την δώσεις εσύ και ο σύντροφός σου. Ο γιατρός σου θα σου δώσει τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζεις και τους κινδύνους που μπορούν να προκύψουν.

  Η μαμά μου έκανε δίδυμα, θα κάνω και εγώ;

  Η δίδυμος κύηση είναι και τυχαίο γεγονός, αλλά έχει και κληρονομική βάση. Συνεπώς, πράγματι έχεις μεγαλύτερη πιθανότητα από το μέσο όρο για μία πολύδυμη κύηση.

  Η συμβουλή μου για τη Δίδυμο Κύηση

  Αν κυοφορείς δίδυμα πρόσεχε πολύ την διατροφή σου. Είναι πιθανό να πάρεις πολλά κιλά που δύσκολα θα χάσεις στη συνέχεια.