Λίγα λόγια για τον μητρικό θηλασμό

Ο μητρικός θηλασμός είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορεί να χαρίσει μια μητέρα στο μωρό της.

Το γάλα της μανούλας, είναι εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και το πιο σημαντικό: Προσαρμόζεται στις ανάγκες του μωρού της! (Θα το αναλύσουμε σε λίγο)

Είναι εξαιρετικά ελαφρύ, εύπεπτο, δεν δημιουργεί αλλεργίες και βοηθάει στο μεταβολισμό του μωρού όταν ενηλικιωθεί.

Είναι κατάλληλο ακόμη και για εξωτερική χρήση (σαν κρέμα), σε ερεθισμούς, πληγούλες ή εκζέματα που μπορεί να παρουσιάσει το ευαίσθητο δερματάκι του μωρού.

Το πολύτιμο αυτό υγρό, προσφέρει ενέργεια και εμπεριέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη το μωρό σου.

Χαρακτηριστικά του μητρικού γάλακτος

Πολύ συχνά το μητρικό γάλα αποκαλείται και «λευκό αίμα» ή «υγρός χρυσός», λόγω της σημαντικότητας που έχει για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ίσως ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του μητρικού γάλακτος είναι ότι περιέχει αντισώματα.

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα αντισώματα αποτελούν ασπίδα προστασίας του μωρού από ιογενείς και μικροβιακές λοιμώξεις.

Θα πρέπει να γνωρίζεις και να θυμάσαι ότι το τεχνητό γάλα δεν περιέχει αντισώματα και δεν μπορεί να προστατεύσει το μωρό σου.

Η σύνθεση του μητρικού γάλακτος είναι εξαιρετικά περίπλοκη και ποικιλόμορφη ενώ η διατροφική του αξία είναι ανεπανάληπτη. Μια σύντομη ματιά στο παρακάτω πινακάκι θα σε πείσει.

Το γάλα του μητρικού θηλασμού, προσαρμόζεται στις ανάγκες του μωρού σας

Η ποικιλομορφία του μητρικού γάλακτος

Το μητρικό γάλα προσαρμόζεται ανάλογα την ηλικία και τις αναπτυξιακές ανάγκες του κάθε μωρού. Η μορφή και η σύνθεση των συστατικών του είναι πάντα κατάλληλη, ώστε το βρέφος να μεγαλώνει σωστά.

Να ξέρεις ότι από θηλασμο σε θηλασμό, η σύσταση του μητρικού γάλακτος μεταβάλλεται.

Το μητρικό γάλα αλλάζει συνεχώς, ακόμη και κατά τη διάρκεια του ίδιου του γεύματος.

Στην αρχή του θηλασμού το γάλα σου είναι πιο ελαφρύ γιατί η μητέρα φύση έχει θέσει σαν αρχικό στόχο να ξεδιψάσει το μωρό. Στη συνέχεια το γάλα γίνεται πιο θρεπτικό και γεμάτο. Αυτό είναι το θρεπτικό γάλα που θα χορτάσει το μωρό σου.

Η σύνθεση του γάλακτος διαφοροποιείται ακόμη και ανάλογα το φύλλο του παιδιού.
Τέλος, όσο προχωρούν οι μήνες, το μητρικό γάλα γίνεται πλουσιότερο σε σάκχαρα και λιπίδια, με στόχο να καλύψει τις αυξημένες ενεργειακές του ανάγκες του μωρού.

Ποια είναι η σωστή στάση θηλασμού

Για να γίνει σωστά η διαδικασία του θηλασμού θα πρέπει να εντοπίσεις τη σωστή στάση και θέση, η οποία θα εξυπηρετεί τόσο εσένα όσο και το μωρό σου.

Μόνο τότε δεν θα κουράζεσαι και θα απολαύσετε και οι δύο τη διαδικασία.
Καταρχήν, πρέπει να κάθεσαι αναπαυτικά και άνετα.

Επέλεξε κάποια αναπαυτική πολυθρόνα, χρησιμοποίησε αρκετά μαξιλάρια για τη στήριξη της πλάτης σου.

Το πιο σημαντικό για μια σωστή σωστή στάση θηλασμού είναι το πώς τοποθετείς το μωρό στο στήθος σου.

Για να μπορέσει το μωρό να πιάσει τη θηλή, πρέπει να τοποθετηθεί στο πλάι, με τους γοφούς λυγισμένους ώστε να έχει εύκολη πρόσβαση στο στήθος και το στόμα του να βρεθεί στο ύψος του στήθους.

Τέλος, η σωστή στάση θηλασμού εξασφαλίζει ότι το μωρό λαμβάνει τη κατάλληλη ποσότητα γάλακτος και ότι τρέφεται σωστα.

Πρώτες μέρες θηλασμού

Οι πρώτες μέρες (και τα πρώτα λεπτά) της ζωής του μωρού σου , είναι οι πιο σημαντικές για τον μητρικό θηλασμό.

Θα πρέπει με το που γεννηθεί το μωρό σου να το βάλεις στο στήθος σου.

Αυτό γίνεται για να νιώσει το μωρό την ασφάλεια της μητέρας, για να μυρίσει την μυρωδιά σου και για να ξεκινήσει τη διαδικασία θηλασμού τα επόμενα λεπτά (είναι σημαντικό να γίνει αυτό, έστω και για λίγο)

Δεν έχω αρκετό γάλα

Ίσως η συχνότερη φράση που ακούμε από τις νέες μαμάδες.

Μην στεναχωριέσαι. Όλες οι γυναίκες έχουν γάλα.

Αν έχεις πραγματικά αποφασίσει ότι θέλεις να θηλάσεις ένα είναι σίγουρο…ότι θα τα καταφέρεις!!!

Μπορεί στην αρχή να νομίζεις ότι δεν έχεις αρκετό γάλα ή ότι το μωρό σου δεν χορταίνει αλλά στην πραγματικότητα έχεις γάλα και αυτές οι ανησυχίες σύντομαθα ξεπεραστούν!

Εξαλλου, θα πρέπει να γνωρίζεις οτι το βρέφος, με το μικροσκοπικό στομαχάκι του, δεν χρειάζεται να πιει ένα ολόκληρο ποτήρι γάλα για να χορτάσει.

Ειδικά τις πρώτες μέρες, μερικές σταγόνες και μόνο αρκούν. Ακόμα και αν νομίζεις ότι το μωρό σου δεν πίνει αρκετό γάλα, αυτός δεν είναι λόγος για να εγκαταλείψεις τον μητρικό θηλασμό.

Ακόμα και αν η ποσότητα που λαμβάνει το μωρό σου είναι λίγες σταγόνες, αυτές οι λίγες σταγόνες είναι αρκετές για να γεμίσουν την κοιλίτσα του νεογέννητου μωρου σου.

Στη συνέχεια, όσο το μωρό σου του “τραβάει” το γάλα σου τόσο αυτή η ποσότητα θα αυξάνεται.

Είναι πολύ σημαντικό να μην εγκαταλείψεις τη προσπάθεια αλλά να επιμείνεις μέχρι ο οργανισμός σου και το μωρό σου να να βρουν το σωστό ρυθμό.

Ο μητρικός θηλασμός είναι ένα θείο δώρο! Πίστεψε ότι μπορείς και θα τα καταφέρεις!

Να δώσω λίγο ξένο γάλα;

Την απάντηση θα στην δώσει ο παιδίατρός σου.

Η λύση πάντως δεν είναι να αντικαταστήσεις κάποιο γεύμα με ξένο γάλα ή να δίνεις συμπλήρωμα. Η συμβουλή μας είναι να επιμείνεις στον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό, ειδικά τους πρώτους μήνες ζωής του μωρού σου.

Το μητρικό γάλα είναι η ιδανική τροφή για το μωρό που μόλις έφερες στον κόσμο.

Και να θυμάσαι, ανάλογα τη ζήτηση διαμορφώνεται και η παραγωγή. Όσο πιο συχνά ή πολύ τρώει το μωρό, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η ποσότητα γάλακτος που το στήθος σου θα παράγει.

Ακόμη και αν τις πρώτες μέρες έχεις λίγο γάλα, τις επόμενες μέρες θα έχεις ολοένα και περισσότερο.

Χρειάζεται υπομονή, επιμονή και όλα θα πάνε καλά!

Μπορώ να κοιμηθώ ένα βράδυ χωρίς να θηλάσω;

Τις πρώτες μέρες της ζωής με το μωρό, αυτό είναι αδύνατον. Λυπάμαι που σας το λέμε έτσι απλά, αλλά δεν γίνεται.

Το μωρό έχει ανάγκη από μικρά και τακτικά γεύματα. Αυτό σημαίνει ότι ανά 2-3 ώρες θα πρέπει να γίνεται η διαδικασία του θηλασμού. Αυτό θα συμβαίνει τις πρώτες 40-60 μέρες.

Στη συνέχεια, μπορεί να είσαι από τις τυχερές μανούλες που τα μωρά τους κοιμούνται 4-5 ώρες συνεχόμενες το βράδυ και έτσι θα μπορείς και εσύ να ξεκουραστείς και να κοιμηθείς τις αντίστοιχες ώρες.

Αν έχεις φτάσει πραγματικά στα όριά σου και έχεις ανάγκη από ύπνο, μια έκτακτη λύση που θα μπορούσες να υιοθετήσεις για μια δύο βραδιές είναι ο θηλασμός με θήλαστρο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με το θήλαστρο βγάζεις το γάλα από το στήθος και όταν το μωρό ξυπνήσει θα του το δώσει ο μπαμπάς του από το μπουκάλι.

Αυτή η λύση προϋποθέτει να έχεις αρκετό γάλα και το μωρό να δέχεται να πιει το γάλα σου από το μπουκάλι και όχι το στήθος σου.

Για πόσο καιρό πρέπει να θηλάζω;

Αν τα καταφέρεις να θηλάζεις για 12-18 μήνες, τότε έχεις κάνει τέλεια δουλειά!

Σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρούσαμε:

Αναγκαία περίοδος θηλασμού: οι 3 μήνες.

Θηλάζοντας το μωρό σου για 3 μήνες, θα βοηθήσεις σημαντικά το πεπτικό του σύστημα να ωριμάσει και να φανεί ανθεκτικό στις ξένες τροφές που σύντομα θα προστεθούν στη διατροφή του. Παράλληλα, το προστατεύεις από διάφορες αλλεργίες.

Απαραίτητη περίοδος θηλασμού οι 6 μήνες.

Αν καταφέρεις και θηλάσεις το παιδί σου για 6 μήνες, τότε θα του έχεις προσφέρει τα περισσότερα οφέλη που το μητρικό γάλα μπορεί να δώσει στο μωρό σου.

Συγκεκριμένα του προσφέρεις:

  • Αντισώματα και ένα πιο ώριμο ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Μειωμένες πιθανότητες εμφανισης ωτίτιδας – μια από τις συχνότερες λοιμώξεις βρεφών και νηπίων.
  • Προστασία από μελλοντικές κακοήθειες της παιδικής ηλικίας.

Παράλληλα ωφελείς και τον δικό σου οργανισμό:

Και κάτι ακόμη: ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός τους πρώτους 6 μήνες προσφέρει στη μητέρα έως και 98% φυσική αντισύλληψη.

Ιδανική περίοδος θηλασμού το 1 έτος

Καταρχήν, συγχαρητήρια για τη προσπάθεια, την υπομονή και την επιμονή.

Αν θηλάσεις για ένα έτος όχι απλά θα έχεις χαρίσει στο μωρό σου όλα τα οφέλη του μητρικού θηλασμού αλλά θα έχεις εξασφαλίσει στην υγεία του εφόδια ζωής που θα το συνοδεύουν για πάντα! Ενισχυμένα αντισώματα, προστασία από τροφικές αλλεργίες και λοιμώξεις, λιγότερα ορθοδοντικά προβλήματα, συναισθηματική σταθερότητα και ψυχική ασφάλεια!

Τέλεια περίοδος θηλασμού οι 18 μήνες

Είσαι ήρωας και μπράβο σου!

Το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού σου γίνεται ακόμη πιο ισχυρό, σε μια τόσο σημαντική χρονική στιγμή της ζωής του. Συνήθως τα νήπια μετά τους 18 μήνες ξεκινούν παιδικό σταθμό και έρχονται σε επαφές με άλλα παιδάκια.

Αν το δικό σου παιδί έχει θηλάσει μέχρι τους 18 μήνες, αυτό σημαίνει ότι έχει ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα, γεγονός που θα το προστατεύσει σημαντικά από ιώσεις και ασθένειες και άρα δεν θα χρειαστεί να πάρει τόσο μικρό αντιβίωση ή άλλα φάρμακα.

Πόση ώρα διαρκεί ο θηλασμός;

Η διάρκεια του θηλασμού εξαρτάται από σένα, το μωρό σου και την ηλικία του.

Σε γενικές γραμμές η διάρκεια του θηλασμού είναι 15 με 20 λεπτά σε κάθε μαστό.

Αυτό φυσικά δεν ισχύει για τις πρώτες μέρες, όπου τη πρώτη μέρα, όταν θα έχεις το πρωτόγαλα, 3 λεπτά σε κάθε στήθος θα είναι αρκετά ενώ τη δεύτερη μέρα θα χρειαστείς 10 λεπτά σε κάθε στήθος.

Κατά τη διάρκεια του θηλασμου θα παρατηρήσεις το μωρό σου να κάνει μικρές διακοπές. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει χορτάσει αλλά ότι κάνει διακοπεί για να πάρει δυνάμεις.

Θηλασμός και περίοδος!

Ένα ακόμη από τα οφέλη του μητρικού θηλασμού είναι ότι καθυστερεί την επανεμφάνιση της περιόδου μετά τον τοκετό!

Ειδικά αν θηλάζετε συστηματικά και αποκλειστικά, η περίοδος μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και έξι μήνες μετά τη γέννηση του μωρού σας!
Ωστόσο, δεν είναι εφικτό να προβλέψουμε με ακρίβεια πότε η νέα μαμά θα έχει και πάλι περίοδο, καθώς υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν τον έμμηνο κύκλο!

Κάποιοι από αυτούς είναι:

  • Αν η μαμά θηλάζει αποκλειστικά ή αν συμπληρώνει με ξένο γάλα
  • Αν έχουν εισαχθεί στη διατροφή του μωρού άλλες τροφές.
  • Αν το μωρό κοιμάται τη νύχτα.
  • Η φυσική κατάσταση της μητέρας, αν κοιμάται σωστά και αρκετά, αν τρέφεται σωστά ή αν ο οργανισμός της είναι εξαντλημένος

Να θυμάσαι!!
Ο θηλασμός δεν αποτελεί μέθοδο αντισύλληψης. Μια γυναίκα δεν αποκλείεται να έχει ωορρηξία ακόμη και την περίοδο του αποκλειστικού θηλασμού. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μείνει ξανά έγκυος, ενώ ακόμη θηλάζει το μωρό της.

Μητρικός θηλασμός με θήλαστρο

Κάποιες φορές η χρήση του θήλαστρου είναι μονόδρομος για τις μητέρες που πιστεύουν και θέλουν ακολουθήσουν αποκλειστικό μητρικό θηλασμό αλλά τεχνικά ή πρακτικά δεν μπορούν να το υποστηρίξουν.

Μπορεί για παράδειγμα η ανατομία της θηλής σου να είναι τέτοια που να μην μπορεί το μωρό να την πιάσει.

Μην εγκαταλείψεις την προσπάθεια.

Αν το μωρό σου δεν μπορεί να θηλάσει με απόλυτα φυσιολογικό τρόπο μπορείς να του προσφέρεις το πολύτιμο και θρεπτικότατο γάλα σου με τη βοήθεια του θήλαστρου.

Σίγουρα η εμπειρία δεν είναι η ίδια αλλά το αποτέλεσμα στην ανάπτυξη του μωρού είναι συναφές

Μητρικός θηλασμός και εργασία

Μια νέα μαμά έχει ανάγκη να είναι με το μωρό της όσο πιο μεγάλο χρονικό διάστημα γίνεται.

Όλα τα ωραία, όμως, κάποια στιγμή τελειώνουν και η μέρα που θα πρέπει να επιστρέψεις στην εργασία σου δεν θα αργήσει να έρθει.

Η επιστροφή στην εργασία δεν σημαίνει διακοπή του μητρικού θηλασμού σε καμία περίπτωση.

Αν το μωρό σου είναι ήδη 6 μηνών, σίγουρα θα έχει ξεκινήσει και τις στέρεες τροφές, άρα δεν τρέφεται αποκλειστικά με μητρικό γάλα, άρα μπορείς να απουσιάζεις κάποιες ώρες χωρίς το μωρό σου να χάνει κάποιο γεύμα.

Ταυτόχρονα, ο μητρικός θηλασμός με θήλαστρο είναι σύμμαχός σου στην προσπάθεια να συνεχίσεις τον θηλασμό, ενώ εργάζεσαι.

Το πρωί πριν φύγεις θα αδειάζεις το στήθος σου με το θήλαστρο και το γάλα αυτό θα αποτελέσει γεύμα για το μωρό σου όσο θα λείπεις.

Επιτρέπεται ο δημόσιος θηλασμός;

Ο δημόσιος θηλασμός δεν είναι μόδα, όπως πολλοί θεωρούν, αλλά μια ανάγκη της σύγχρονης μητέρας.

Μια νέα μαμά προσπαθεί να προλάβει τα πάντα, να εξασφαλίσει τη σωστή τροφή στο μωρό της, να εργαστεί, να μην εγκαταλείψει τις υπόλοιπες δραστηριότητές της, να συναντήσει αγαπημένα πρόσωπα, να πάει για ψώνια, να πάει βόλτα το μεγαλύτερο αδερφάκι.

Άρα η σύγχρονη μαμά δεν είναι κλεισμένη μέσα στο σπίτι αλλά κυκλοφορεί μαζί με το βρέφος.

Ένα μωρό μπορεί ανά πάσα στιγμή να διψάσει ή να πεινάσει.

Αυτό που εσύ πρέπει να κάνεις χωρίς κανένα φόβο ή αναστολή είναι να ταΐσεις το μωρό σου επιλέγοντας τον δημόσιο θηλασμό. Δεν κάνεις κάτι κακό αλλά κάτι ιερό, προσφέρεις τροφή στο μωρό σου!

Συνεπώς, ΝΑΙ!!! ο δημόσιος θηλασμός επιτρέπεται!

Πως γίνεται η διακοπή θηλασμού;

Οταν αυτή η δύσκολη ώρα έρθει, θα πρέπει καταρχήν να είσαι απόλυτα συνειδητοποιημένη ότι επιθυμείς τη διακοπή του θηλασμού.

Η συγκεκριμένη απόφαση είναι πολύ προσωπική και κάποιες μητέρες εξαντλούν κάθε χρονικό περιθώριο ενώ κάποιες άλλες επιθυμούν την διακοπή του θηλασμού νωρίτερα.

Όπως και να έχει η συγκεκριμένη διαδικασία είναι μη αναστρέψιμη είτε επιλέξεις διακοπή θηλασμού με χάπια είτε διακοπή με πιο φυσικό τρόπο.

Αυτός που θα σου πει πώς θα διακόψεις τον θηλασμό είναι ο γυναικολόγος ή η μαία σου.

Υπάρχουν δύο τρόποι να σταματήσεις να θηλάζεις: Ο σταδιακός απογαλακτισμός και ξαφνικός απογαλακτισμός.

Σταδιακός απογαλακτισμός

Συνήθως επιλέγεται από μητέρες που έχουν θηλάσει ήδη ένα χρόνο και θέλουν σιγά σιγά να σταματήσουν τον μητρικό θηλασμό. Για να το πετύχουν αυτο αραιώνουν σημαντικά τα γεύματα του μωρού και όταν κάποια στιγμή έχουν πολύ λίγο γάλα ή καθόλου σταματούν εντελώς.

Ξαφνικός απογαλακτισμός

Γίνεται με χάπια και τότε η διακοπή του θηλασμού είναι άμεση. Τη μέρα που θα ξεκινήσεις τα χάπια, σταματάς τον θηλασμό.

Επιπλέον πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μιλήσετε στον παιδίατρό που παρακολουθεί το βρέφος σας. Θα σας εξηγήσει λεπτομερώς ότι χρειάζετε να γνωρίζετε για την διαδικασία του θηλασμού, και θα σας καθοδηγήσει στο υπέροχο αυτό ταξίδι σας!

Γνώρισέ με

Κάλεσέ με στο 210 6432 630 για να γνωριστούμε από κοντά ή συμπλήρωσε την ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ώστε να σε καλέσω και να προγραμματίσουμε μία συνάντηση.

Σαν γιατρός ειδικεύομαι στην υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση και έχω αντιμετωπίσει πολλά περιστατικά. Είμαι εδώ για να σε βοηθήσω και να σε στηρίξω με την 15ετή εμπειρία μου.

    Συχνές ερωτήσεις για το μητρικό θηλασμό

    Πώς καταλαβαίνω ότι το μωρό μου πεινάει;
    Αν το μωρό σου γκρινιάζει, ψάχνει με το στόμα του τον αέρα, βάζει τα χεράκια του στο στομα ή κάνει ήπιες, διακεκομμένες φωνούλες ή αναστεναγμούς, κλαίει …. τότε σου στέλνει σημάδια ότι η ώρα του θηλασμού ήρθε και πάλι.

    Αυτό συνήθως συμβαίνει ανά 2-3 ώρες ή και νωρίτερα αν το μωρό δεν έχει χορτάσει καλά στο προηγούμενο γεύμα.

    Θηλασμός και βαφή μαλλιών γίνεται;
    Καλό είναι να μην βάψεις τα μαλλιά σου όσο θηλάζεις. Αν για διάφορους δικούς σου λόγους πρέπει οπωσδήποτε να βάψεις τα μαλλιά σου προτίμησε μια φυτική βαφή ή βαφή με ανταύγειες.

    Αυτό που θα σε συμβουλεύω είναι τουλάχιστον να περιμένεις να περάσει το πρώτο 4μηνο και μετά να προχωρήσεις σε βαφή μαλλιών.

    Πότε αρχίζω να δίνω τροφές στο μωρό;
    Αυτή η μέρα είναι πολύ σημαντική και για το μωρό και για τη μητέρα! Ανάλογα την ανάπτυξη και το βάρος του μωρού σου ο παιδίατρος θα σου συστήσει την εισαγωγή στερεάς τροφής κάποια στιγμή μεταξύ 4ου και 6ου μήνα.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πάντως συνιστά αποκλειστικό θηλασμό για 6 μήνες.

    Μητρικός θηλασμός – Η συμβουλή μου

    Είναι δύσκολο, αλλά αξίζει. Πάλεψέ το ως δώρο για το παιδί σου. Του δίνεις εφόδια για όλη του τη ζωή.