Κατά την διάρκεια της κυήσεως, λόγω των κυκλοφορούντων ορμονών, αυξάνεται κατακόρυφα η σεξουαλική επιθυμία της γυναίκας. Αν, λοιπόν, αναρωτιέσαι αν η σεξουαλική επαφή επιτρέπεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η απάντηση είναι ΝΑΙ! Εφόσον το επιτρέπει ο ιατρός σου, μπορείς να συνεχίσεις τις ερωτικές επαφές με τον σύντροφό σου. Η σεξουαλική επαφή όχι μόνο δεν πειράζει αλλά κάνει καλό! Αποτελεί έναν καλό τρόπο άσκησης, απελευθερώνει στο αίμα ενδορφίνες, που σε κάνουν πιο χαλαρή και χαρούμενη. Αυτά τα θετικά συναισθήματα μεταδίδονται και στο έμβρυο που μεγαλώνει μέσα σου.
Το σεξ κατά την εγκυμοσύνη δεν είναι αιτία αποβολής. Τα ζευγάρια συνήθως ανησυχούν ιδιαίτερα ότι το σεξ κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει αποβολή του εμβρύου. Αυτό δεν αληθεύει. Οι αποβολές του πρώτου τριμήνου δεν έχουν σχέση με το σεξ, αλλά κυρίως με χρωμοσωμικές ή άλλες ανωμαλίες του παιδιού. Το σεξ δεν επηρεάζει το έμβρυο. Το αναπτυσσόμενο παιδί στη μήτρα της μητέρας προστατεύεται από τον αμνιακό σάκο και το αμνιακό υγρό. Επίσης, υπάρχει η προστασία από τη βλέννα που φράσσει την είσοδο του τραχήλου της μήτρας, σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Φυσικά, η συμβουλή του γιατρού σου είναι απαραίτητη. Ο γιατρός σου θα πιστοποιήσει αν η εγκυμοσύνη είναι φυσιολογική ή όχι, και αν επιτρέπονται οι ερωτικές επαφές.
Ανεξάρτητα από το τρίμηνο που διανύεις, ο γιατρός σου μπορεί να «απαγορέψει» το σεξ, αν:

  • Υπάρχει ιστορικό αποβολής, πρόωρος τοκετός ή επαπειλούμενη αποβολή.
  • Η κύηση είναι δίδυμη ή πολύδυμη.
  • Εμφανίζονται ανεξήγητη κολπική αιμορραγία, εκκρίσεις ή πόνοι.
  • Παρουσιάζεται διαφυγή αμνιακού υγρού.
  • Πρόωρες συσπάσεις της μήτρας.
  • Πρόδρομος πλακούντας – βρίσκεται, δηλαδή, κοντά στον τράχηλο της μήτρας.
  • Τραχηλική ανεπάρκεια (δηλαδή ο τράχηλος είναι αδύναμος και διαστέλλεται πρόωρα, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό ή αποβολή).
Άλλο ένα ζήτημα που απασχολεί το ζευγάρι είναι κατά πόσο υπάρχουν στάσεις που μπορεί να βλάπτουν το παιδί. Να θυμάσαι ότι οι πρακτικές που θα ακολουθηθούν θα πρέπει να είναι ήπιες ενώ δεν υπάρχουν στάσεις που βλάπτουν το παιδί περισσότερο ή λιγότερο. Εκείνο που είναι σημαντικό είναι να νιώθεις και εσύ και ο σύντροφός σου άνετα και ευχάριστα. Ανάλογα με το στάδιο της εγκυμοσύνης, μπορείτε να δοκιμάζετε και να επιλέγετε τη στάση που είναι η πιο κατάλληλη και ευχάριστη για εσάς.