Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος που σημαντικές αλλαγές συμβαίνουν στο σώμα σου. Κάποιες από αυτές είναι ιδιαίτερα εμφανής ενώ κάποιες άλλες όχι. Από τις πιο αισθητές αλλαγές που μπορεί να παρατηρήσεις είναι οι αλλαγές στο δέρμα σου.

Αλλαγες στο χρωμα του δερματος

Οι αλλαγές χρώματος που προκαλεί στο δέρμα σου η εγκυμοσύνη είναι συνήθως ορατές από την 20η εβδομάδα της κύησης. Όσο πιο σκούρο είναι το δέρμα σου, τόσο πιο πιθανό είναι να παρατηρηθούν αλλαγές. Εάν έχεις ανοιχτόχρωμα ή κόκκινα μαλλιά, μπορεί να μην τις παρατηρήσεις καθόλου. Πιθανές αλλαγές είναι οι εξής:

  • Το χρώμα των θηλών σκουραίνει. Οι θηλές μπορεί, επίσης, να μεγαλώσουν και η περιοχή γύρω από τη θηλή να επεκταθεί.
  • Μία σκούρα γραμμή μπορεί να εμφανιστεί κατά μήκος του στήθους και της κοιλιάς σου.
  • Σε μερικές γυναίκες εμφανίζονται κηλίδες στο πρόσωπο, σε μορφή «μάσκας», που μπορεί να είναι ακανόνιστες και συγκεχυμένες, το γνωστό χλόασμα της κυήσεως.
Οι χρωματικες δερματικες αλλαγες είναι μία φυσιολογική διεργασία κατά την διάρκεια της κυήσεως και οφείλονται στην αύξηση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Πιο συγκεκριμένα, η αυξημένη κυκλοφορία των ορμονών οδηγεί στην υπερπλασία των μελανινοκυττάρων, των κυττάρων που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή της μελανίνης, της χρωστικής του δέρματός μας και έτσι προκαλείται η υπέρχρωση του δέρματος μπορεί να εμφανισθεί στο σώμα ή και στην περιοχή του προσώπου. Για τους παραπάνω λόγους συνιστάται η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο και η χρήση κρεμών με υψηλό δείκτη προστασίας.

Ξηροτητα του δερματος

Η ξηρότητα που μπορεί να παρατηρηθεί στο δέρμα κατά την εγκυμοσύνη αντιμετωπίζεται με ενυδατικά σαπούνια και κρέμες. Σε περίπτωση που το δέρμα παρουσιάζει έντονη ξηρότητα και κνησμό, μπορεί να αποτελεί ένδειξη χολόστασης, ασθένειας που επηρεάζει το συκώτι και τα νεφρά αλλά και την υγεία του μωρού, γι αυτό κρίνεται σκόπιμο να συμβουλευτείς τον γιατρό σου.

Ραγαδες εγκυμοσυνης

Οι ραγάδες εγκυμοσύνης εμφανίζονται κυρίως στην κοιλιά, το στήθος και τους μηρούς, από τον 6ο μήνα και μετά. Αποτελούν ένδειξη σπασίματος των ελαστικών ιστών του δέρματος. Αρχικά έχουν κόκκινο χρώμα και στη συνέχεια παίρνουν γκρι – ασημί χρώμα. Οι ραγάδες εγκυμοσύνης μπορούν να αντιμετωπιστούν με ειδικές κρέμες ή λέιζερ. Η τάση εμφάνισης ραγάδων εγκυμοσύνης είναι συνήθως κληρονομική.