Τι είναι το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών;

1 στις 5 γυναίκες υποφέρει από πολυκυστικές ωοθήκες.

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) είναι η συχνότερη ορμονική πάθηση της σύγχρονης γυναίκας. Υπολογίζεται ότι περίπου μία στις δεκαπέντε Ελληνίδες μεταξύ 20-40 ετών παρουσιάζει το σύνδρομο, ενώ μία στις τρεις γυναίκες εμφανίζει τουλάχιστον ένα από τα ορμονικά συμπτώματα που παραπέμπουν σε αυτό!

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι μια ομάδα συμπτωμάτων με διάφορες διαβαθμίσεις στην εκδήλωσή τους και σχετίζεται με την ωοθηκική δυσλειτουργία. Πρόκειται για μια σειρά πολύπλοκων διεργασιών ή για ένα συνδυασμό μορφολογικών και ιστολογικών αλλαγών των ωοθηκών, με απώτερες ενδοκρινικές διαταραχές.

Αυτό δημιουργεί την πολυπλοκότητα και την δυσκολία τόσο στην αιτιολογική όσο και στην θεραπευτική του προσέγγιση. Οι θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί είναι ποικίλες και αφορούν όλο το ενδοκρινικό σύστημα. Τέλος, θα μπορούσε να θεωρηθεί οικογενής κατάσταση, δεδομένου ότι συνήθως παρουσιάζεται στα κορίτσια της ίδιας οικογένειας.

Ποια είναι τα συμπτώματα των Πολυκυστικών Ωοθηκών;

Τα συμπτώματα που σχετίζονται με το σύνδρομο είναι συνήθως τυπικά.

Η επιστημονική κοινότητα έχει αποδεχτεί ότι όταν μία γυναίκα παρουσιάζει δύο από τα παρακάτω συμπτώματα, τότε θεωρείται ότι πάσχει από «σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών»

  • Πολυκυστική μορφολογία των ωοθηκών τεκμηριωμένη με υπερηχογραφικά κριτήρια.
  • Διαταραχές εμμηνορρυσίας: Η μη τακτική ή απούσα έμμηνος ρύση.
  • Υπερανδρογοναιμία: Ακμή ή και υπερτρίχωση προσώπου, θώρακα, κοιλιάς, μηρών αλλά και υπερανδρογοναιμία βιοχημικά τεκμηριωμένη.
  • Παχυσαρκία.

Υπάρχει Θεραπεία για το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών;

Η θεραπευτική αντιμετώπιση του συνδρόμου έχει σαν απώτερο σκοπό την προστασία της γυναίκας από τη συνεχή δράση των οιστρογόνων και κατά συνέπεια από την αύξηση του κινδύνου για ανάπτυξη καρκινώματος του ενδομητρίου και των μαστών στο μέλλον.

Σε γυναίκες που δεν επιθυμούν την εγκυμοσύνη, η ενδεδειγμένη θεραπεία είναι τα αντισυλληπτικά και όταν συνυπάρχει και δασυτριχισμός, θα χορηγηθούν και αντιανδρογόνα μαζί.

Η χειρουργική αντιμετώπιση του συνδρόμου, είναι επίσης μια αποδεκτή μέθοδος
και γίνεται συνήθως λαπαροσκοπικά.

Πολυκυστικές ωοθήκες και εγκυμοσύνη

Αν πάσχεις από το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών και προσπαθείς να μείνεις έγκυος, θα χρειαστεί να μιλήσεις με τον γυναικολόγο σου.

Το πιο πιθανό είναι να σου προτείνει μια ειδική φαρμακευτική αγωγή, η οποία θα βελτιώσει την αύξηση των ωοθυλακίων και κατ’ επέκταση της ωοθυλακιορρηξίας.

Παράλληλα θα σου συστήσει να ακολουθήσεις μια σωστή διατροφή, με μικρά και συχνά γεύματα, και να τακτική αερόβια άσκηση.

Μην ανησυχείς οι πολυκυστικές ωοθήκες δεν είναι εμπόδιο στην εγκυμοσύνη. Ακολούθησε τις οδηγίες του γιατρού σου και σύντομα θα είσαι έγκυος.

Γνώρισέ με

Κάλεσέ με στο 210 6432 630 για να γνωριστούμε από κοντά ή συμπλήρωσε την ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ώστε να σε καλέσω και να προγραμματίσουμε μία συνάντηση.

Σαν γιατρός ειδικεύομαι στην υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση και έχω αντιμετωπίσει πολλά περιστατικά. Είμαι εδώ για να σε βοηθήσω και να σε στηρίξω με την 15ετή εμπειρία μου.

    Συχνές ερωτήσεις για τις Πολυκυστικές Ωοθήκες

    Έχω ΣΠΩ αλλά δεν επιθυμώ τη μακροχρόνια λήψη φαρμάκων.

    Υπάρχουν κάποιες πρακτικές που μπορείς να υιοθετήσεις με στόχο τη ρύθμιση της ινσουλίνης, η οποία μπορεί να είναι μια από τις αιτίες του Συνδρόμου. Αυτές οι πρακτικές είναι:

    • Η απώλεια του περιττού βάρους. Απώλεια έστω και μερικών κιλών οδηγεί σε βελτίωση του ορμονικού προφίλ.
    • Η τακτική αερόβια άσκηση. Η άσκηση ελαττώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και βελτιώνει τα συμπτώματα.
    • Η τροποποίηση των διατροφικών συνηθειών, ώστε να είναι πιο φιλικές προς την ινσουλίνη και το σάκχαρο.

    Πώς γίνεται η Διάγνωση των Πολυκυστικών Ωοθηκών

    Η διάγνωση του συνδρόμου βασίζεται στο ιστορικό, στην κλινική εξέταση, στις μετρήσεις ορισμένων ορμονών στο αίμα και στον υπερηχογραφικό έλεγχο. Από το ιστορικό συνήθως μαθαίνουμε για την όψιμη εμμηναρχή, τις διαταραχές της περιόδου, την ύπαρξη ακμής και την αυξημένη τριχοφυΐα. Κατά τον ορμονολογικό έλεγχο συνήθως παρατηρούμε κυρίως την αύξηση των ανδρογόνων. Στον υπερηχογραφικό έλεγχο εντοπίζουμε την τυπική εμφάνιση των πολλαπλών μικρών κύστεων στις ωοθήκες. Τα μικρά αυτά κυστικά μορφώματα είναι στην ουσία άτρητα ωοθυλάκια και όχι πραγματικές κύστεις.

    Η συμβουλή μου για τις Πολυκυστικές Ωοθήκες ειναι

    Αν έχεις Σύν. Πολυκυστικών Ωοθηκών πρέπει να τρως σωστά, να γυμνάζεσαι, να διατηρείς το βάρος σου σε φυσιολογικά επίπεδα.