Τι είναι η μυκητίαση κόλπου;

Στα υγρά του κόλπου υπάρχουν μικρόβια που προστατεύουν τη γυναίκα από μολύνσεις (γαλακτοβάκιλος). Εκτός όμως από αυτό το μικρόβιο, υπάρχουν και άλλα μικρόβια που προκαλούν μυκητίαση σε πολύ μικρό ποσοστό. Υπάρχουν μύκητες κόλπου, που το ποσοστό τους δεν ξεπερνά το 2%.

Σε ειδικές καταστάσεις (αντιβιοτικά, κολπικές πλύσεις κ.α.), που o γαλακτοβάκιλος καταστρέφεται, αναπτύσσονται μύκητες, συνήθως Candida albicans. Περισσότερο από το 80% των γυναικών έχει ταλαιπωρηθεί από μια μυκητίαση στην περιοχή του κόλπου!

Είναι μία πολύ συχνή κολπική μόλυνση, η οποία δεν θεωρείται αμιγώς σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, παρόλα αυτά μπορεί να μεταδοθεί με τη σεξουαλική επαφή.

Ποια αίτια προκαλούν τους μύκητες στα γεννητικά όργανα;

Η μυκητίαση των γεννητικών οργάνων είναι ευκαιριακή μόλυνση και συνδέεται με παράγοντες που την προκαλούν, όπως:

 • Ευρέως φάσματος αντιβιοτικά
 • Διαβήτης
 • Συχνές ενδοκολπικές πλύσεις
 • Ανοσοκαταστολή
 • Σπιράλ
 • Εγκυμοσύνη
 • Ελλιπής υγιεινή
 • Χρήση κορτιζόνης

Τα συμπτώματα της μόλυνσης από μύκητες κόλπου

Αν παρατηρήσεις κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα είναι πολύ πιθανό να έχεις μολυνθεί και θα πρέπει να κλείσεις άμεσα ραντεβού με τον γυναικολόγο σου.

 • Φαγούρα στη περιοχή του κόλπου, μέσα στον κόλπο αλλά και στο δέρμα των έξω γεννητικών οργάνων.
 • Πόνος κατά την σεξουαλική επαφή ή την ούρηση.
 • Αυξημένη έκκριση κολπικών υγρών. Τα υγρά αυτά, συνήθως, είναι λευκά και παχύρρευστα, με κρεμώδη υφή ενώ τις πιο πολλές φορές δεν μυρίζουν άσχημα.
 • Τοπικό πρήξιμο των έξω γεννητικών οργάνων, το οποίο μπορεί να συνοδεύεται από ερυθρότητα ή υπερευαισθησία.

Μύκητες από αντιβίωση

Πολλές γυναίκες φοβούνται οτι αν πάρουν αντιβίωση, αυτό μπορεί να τους προκαλέσει κολπική μόλυνση με μύκητες.

Ο φόβος αυτός είναι αληθινός γιατί, λόγω της αντιβίωσης, σκοτώνονται μαζί με τα άλλα μικρόβια και οι γαλακτοβάκιλλοι που βρίσκονται στον κόλπο. Οι γακακτοβόλοι φροντίζουν για την παραγωγή γαλακτικού οξύ, το οποίο με τη σειρά του ρυθμίζει το PH του κόλπου.

Αν το όξινο PH του κόλπου πειραχτεί, κάτι που συμβαίνει όταν λαμβάνεις αντιβίωση, τότε μπορεί να πολλαπλασιαστούν οι μύκητες στην κολπική περιοχή.

Η θεραπεία για την μυκητίαση των γεννητικων οργάνων

Για να αντιμετωπίσεις τους μύκητες στα γεννητικά όργανα, θα πρέπει να ακολουθήσεις την θεραπεία που θα σου προτείνει ο γυναικολόγος σου.

Υπάρχουν θεραπείες μιας μέρας και θεραπείες που διαρκούν 3 έως 7 ημέρες.

Οι χρόνιες μυκητιάσεις γεννητικών οργάνων, συνήθως, χρειάζονται θεραπεία με χάπια από το στόμα, οι οποίες διαρκούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Δεν θα πρέπει να κάνουμε αυτοδιάγνωση και θεραπεία γιατί υπάρχει ο κίνδυνος λάθους ή συνύπαρξης της μυκητίασης με άλλη μόλυνση. Τέλος, υπάρχουν φάρμακα, που μειώνουν τα συμπτώματα, χωρίς να εκριζώνουν τη μόλυνση.

Αντιμετώπιση με κρέμα ή κολπικά υπόθετα;

Ανάλογα το βαθμό του προβλήματος, ο γιατρός σου θα σου συστήσει την κατάλληλη κρέμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος ή κάποιο ειδικό κολπικό υπόθετο για μύκητες.

Υπάρχουν και ειδικές αλοιφές για τους μύκητες στα γεννητικά όργανα. Ο γυναικολόγος σου θα σου προτείνει την ενδεδειγμένη θεραπεία για τους μύκητες κόλπου.

Θεραπεία για μύκητες στον κόλπο, χωρίς φάρμακα

Αν η κολπική μυκητίαση είναι στην αρχή, ίσως οι παρακάτω συμβουλες σε βοηθήσουν να την θεραπεύσεις με φυσικούς τρόπους, χωρίς τη χρήση φαρμάκων.

 • Τοπικές πλύσεις με αλατόνερο- σε μια κούπα χλιαρό νερό πρόσθεσε ένα κουτάλι του γλυκού αλάτι.
 • Μην κάνεις ντουζ με πολύ ζεστό νερό. Επέλεξε το φυσικό χαμομήλι για τοπική πλύση.
 • Φόρεσε άνετα ρούχα και βαμβακερά εσώρουχα.
 • Απόφυγε δραστηριότητες που αυξάνουν την υγρασία στην ευαίσθητη περιοχή, όπως η έντονη άθληση.

Σου ήρθε περίοδος κατά τη θεραπεία;

Αν κατά τη λήψη θεραπείας, σου έρθει περίοδος, ρώτησε τον γυναικολόγο σου αν θα πρέπει να διακόψεις τη θεραπεία και να την συνεχίσεις μετά την περίοδο ή αν θα πρέπει να αλλάξεις αγωγή για να σου χορηγήσει θεραπεία από το στόμα.

Υπάρχει μυκητίαση πέους;

Η αλήθεια είναι ότι οι άντρες είναι λιγότερο ευαίσθητοι στον μύκητα Candida albicansσε σχέση με τις γυναίκες. Παρόλα αυτα, αν η ερωτική τους σύντροφος μολυνθεί, τότε πρέπει και ο άνδρας να ακολουθήσει την ειδική θεραπευτική αγωγή.

Τελικά, οι μύκητες μολύνουν το πέος;

Οι άντρες μπορεί να προσβληθούν από μύκητες, αλλά σε αντίθεση με τις γυναίκες δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα συμπτώματα. Κάποια από τα πιθανά συμπτώματα είναι:

 • Μικρές πληγές στο άκρο του πέους.
 • Το πέος να είναι καλυμμένο με ένα λευκό επίχρισμα.
 • Κοκκινίλες & φλεγμονές στη βάλανο ή την πόσθη.
 • Εκκρίσεις από το πέος.
 • Τσούξιμο στην ουρήθρα.

Ποια είναι η θεραπεία για τους μύκητες στο πέος;

Η θεραπεία που θα ακολουθήσει ο σύντροφός σου θα πρέπει να είναι παρόμοια με τη δική σου και ο γυναικολόγος σου θα προτείνει και στους δύο αν θα πρέπει να πάρετε κάποια ειδική αλοιφή για μύκητες στα γεννητικά όργανα, χάπια για μύκητες πέους ή κάτι άλλο.

Γνώρισέ με

Κάλεσέ με στο 210 6432 630 για να γνωριστούμε από κοντά ή συμπλήρωσε την ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ώστε να σε καλέσω και να προγραμματίσουμε μία συνάντηση.

Σαν γιατρός ειδικεύομαι στην υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση και έχω αντιμετωπίσει πολλά περιστατικά. Είμαι εδώ για να σε βοηθήσω και να σε στηρίξω με την 15ετή εμπειρία μου.

  Συχνές ερωτήσεις για την Μυκητίαση

  Ποιοι παράγοντες ευνοούν την ανάπτυξη των κολπικών Μυκητιάσεων;

  Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που προδιαθέτουν και συντελούν ειδικά στην ανάπτυξη μυκητιάσεων, αυτοί είναι:

  • Παρατεταμένη χορήγηση αντιβιοτικών ευρέως φάσματος, κάτι που αποτελεί την κυριότερη αιτία ανάπτυξης μυκήτων. Γι’ αυτό, εάν είναι απολύτως απαραίτητο να πάρεις αντιβίωση, φρόντισε να χρησιμοποιήσεις παράλληλα κάποιο φυσικό σκεύασμα που βοηθάει στην διατήρηση της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου.
  • Χρήση αντισυλληπτικών χαπιών.
  • Συστηματική χορήγηση κορτιζόνης.
  • Νοσήματα που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και ο διαβήτης.
  • Συνθετικά ρούχα ή εσώρουχα.
  • Παραμονή σε υγρά μολυσμένα μέρη όπως τουαλέτες, άμμος, πλακόστρωτο πισίνας.

  Πώς γίνεται η Διάγνωση της Μόλυνσης;

  Η μικροσκοπική εξέταση του κολπικού υγρού συνήθως δίνει τη διάγνωση. Πρέπει να γίνεται μικροσκοπική εξέταση για να αποκλειστεί η συνύπαρξη κάποιου άλλου μικροβίου.

  Νομίζω ότι έχω μύκητες, τι πρέπει να κάνω;

  Οι μυκητιάσεις κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο. Αυτό συμβαίνει γιατί το ph του κόλπου αλλάζει από την αύξηση των ορμονών και γίνεται πιο αλκαλικό. Περιβάλλον που είναι πολύ αγαπημένο στους μύκητες. Όταν υπάρχει ενεργός κολπίτιδα με μύκητες, θα πρέπει να δίνεται θεραπεία για δύο κυρίως λόγους, αρχικά για να προφυλάξουμε τον κόλπο από πιθανή φλεγμονή, η οποία κατά τη διάρκεια ενός τοκετού μπορεί να τον καταστήσει πάρα πολύ εύθρυπτο και κατά δεύτερον για να προφυλάξουμε την ίδια την κύηση από την πρόκληση πρώιμης ή πρόωρης ρήξης των υμένων, λόγω ανιούσας φλεγμονής.

  Αν μια γυναίκα υποφέρει από μύκητες στον κόλπο, μπορεί να γίνει μετάδοση της μόλυνσης στον σύντροφό της;

  Ναι, μπορεί οι μύκητες να μεταδοθούν στον σύντροφό σου μέσω της σεξουαλικής επαφής. Η μυκητίαση του κόλπου είναι ένα από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και για αυτό θέλει προσοχή!

  Η συμβουλή μου για την Μυκητίαση είναι…

  Μην παραμένεις πολύ ώρα με βρεγμένο μαγιό και να αποφεύγεις την άμεση επαφή με άμμο και πλακάκια πισίνας.