Τι είναι η κολπίτιδα;

Με τον όρο κολπίτιδα αναφερόμαστε στη φλεγμονή του κόλπου. Συνήθως είναι αποτέλεσμα της διατάραξης της φυσιολογικής ισορροπίας των βακτηρίων του κόλπου αλλά μπορεί να οφείλεται και σε λοίμωξη ή σε μείωση της παραγωγής οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση.

Συνήθως εκδηλώνεται με την ύπαρξη κνησμού και αυξημένων υγρών στον κόλπο, τα οποία ορισμένες φορές είναι δύσοσμα.

Oι κολπικές διαταραχές αποτελούν σήμερα το συχνότερο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και είναι η συνηθέστερη αιτία που μια γυναίκα θα επισκεφθεί τον γυναικολόγο της.

Ποιες είναι οι συνηθέστερες μορφές κολπίτιδας;

Οι συνηθέστερες μορφές είναι οι εξής:

Κολπική ατροφία

Ατροφική κολπίτιδα ή ατροφία του κόλπου θεωρείται η φλεγμονή στην περιοχή του κόλπου της γυναίκας που προκαλείται από τη διατάραξη της φυσιολογικής μικροχλωρίδας στην αντίστοιχη περιοχή.

Σαν βασική αιτία αυτής της διατάραξης θεωρείται η μείωση των επιπέδων των γυναικείων οιστρογόνων. Τα γυναικεία οιστρογόνα παίζουν καθοριστικό ρόλο στη λίπανση και την γενική υγεία των κολπικών ιστών.

Πιο συγκεκριμένα, όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται, τότε ο κολπικός ιστός ατροφεί, γίνεται λεπτός και ξηρός και πιο επιρρεπής σε φλεγμονές.

Οι βασικές αιτίες της ατροφικής κολπίτιδας είναι η εμμηνόπαυση, η υστεροκτομή, ο θηλασμός ενώ τα βασικά συμπτώματα δεν διαφέρουν σημαντικά από αυτά της κλασικής κολπίτιδας

Βακτηριακή κολπίτιδα

Οφείλεται στην υπερβολική ανάπτυξη κάποιου από τα βακτήρια που ζουν και αναπαράγονται φυσιολογικά εντός του κόλπου.

Καντιντίαση

Οφείλεται συνήθως σε μύκητα που υπάρχει στον κόλπο (Candida albicans).

Τριχομονίαση/τριχομονάδωση

Tην οποία προκαλεί παράσιτο και μεταδίδεται συνήθως με τη σεξουαλική επαφή.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κολπίτιδας;

Τα συνηθέστερα συμπτώματα της κολπίτιδας είναι τα εξής:

 • Αλλαγές στο χρώμα, τη μυρωδιά ή την ποσότητα των κολπικών υγρών.
 • Ερεθισμός ή φαγούρα στον κόλπο.
 • Πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.
 • Πόνος κατά την ενούρηση.
 • Μικρή κολπική αιμορραγία ή κηλίδες αίματος.

Θεραπεία:

Αν και στην πρώτη ματιά φαίνεται κάτι απλό, μπορεί να αποτελέσει ένα από τα δυσκολότερα στην αντιμετώπισή τους γυναικολογικά προβλήματα. Αυτό οφείλεται στην ιδιαιτερότητα της φυσιολογίας του κόλπου και στην πολυπλοκότητα των λεπτών ισορροπιών πάνω στις οποίες στηρίζεται η εύρυθμη λειτουργία του.

Η θεραπεία για την κολπίτιδα γίνεται συνήθως με τη λήψη κάποιου συνδυασμού αντιβιοτικών φαρμάκων από το στόμα και κολπικών υπόθετων ή κρέμες. Ωστόσο, ακόμη και μετά τη θεραπεία οι κολπίτιδες μπορεί να υποτροπιάσουν, κάτι που οφείλεται στην ανθεκτικότητά τους ή σε επαναμόλυνση.

Αντιμετώπιση:

Τα συμπτώματα της κολπίτιδας μπορεί να θεραπευτούν με χρήση φαρμάκων αλλά και χωρίς φάρμακα.
Η θεραπεία εξαρτάται από το αίτιο που σας προκάλεσε την κολπίτιδα.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλές εναλλακτικές θεραπείες και επιλογές. Ανάλογα την αιτία ο γιατρός σας θα σας προτείνει ειδικά κολπικά υπόθετα, κάποια ενδοκολπική κρέμα ή αγωγή από το στόμα.

Μην προσπαθείτε μόνη σας να βρείτε τι φάρμακο να πάρετε για την αντιμετώπιση της κολπίτιδας, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Θεραπεία της κολπίτιδας χωρίς φάρμακα

Για την αντιμετώπιση της κολπίτιδας ο πιο άμεσος και αποτελεσματικός τρόπος είναι η χρήση φαρμάκων. Ωστόσο, αν τα συμπτώματα βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και θέλετε να αποφύγετε τη χρήση φαρμάκων, συζητήστε το με τον γιατρό σας αν γίνεται να σας υποδείξει κάποια εναλλακτική θεραπεία με φυσικούς τρόπους όπως οι συχνές κολπικές πλύσεις.

Γνώρισέ με

Κάλεσέ με στο 210 6432 630 για να γνωριστούμε από κοντά ή συμπλήρωσε την ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ώστε να σε καλέσω και να προγραμματίσουμε μία συνάντηση.

Σαν γιατρός ειδικεύομαι στην υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση και έχω αντιμετωπίσει πολλά περιστατικά. Είμαι εδώ για να σε βοηθήσω και να σε στηρίξω με την 15ετή εμπειρία μου.

  Συχνές ερωτήσεις για την Κολπίτιδα

  Πότε τα κρούσματα κολπίτιδας είναι πιο συχνά;

  Tο καλοκαίρι είναι μια περίοδος που τα κρούσματα λοιμώξεων, ιδίως στις γυναίκες, αυξάνονται αρκετά. Oι συχνές επισκέψεις στη θάλασσα, στην πισίνα για μπάνιο, αλλά και η ηλιοθεραπεία στην άμμο θεωρούνται από τους βασικούς υπεύθυνους για την αύξηση αυτή.

  Ποιοι παράγοντες ευνοούν τις κολπίτιδες;

  Οι παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη της κολπίτιδας είναι:

  • Κακή γενική κατάσταση του οργανισμού λόγω έλλειψης ύπνου, φτωχής διατροφής, στρες και άλλα.
  • Λάθος ή ελλιπή τοπική υγιεινή από κολπικές πλύσεις, συνεχή χρήση ταμπόν.
  • Πολυάριθμες εκτρώσεις.
  • Χρήση αποσμητικών σπρέι στην ευαίσθητη περιοχή.
  • Σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό.
  • Εγκυμοσύνη.
  • Εμμηνόπαυση.
  • Λανθασμένες ενδυματολογικές συνήθειες, μη βαμβακερά εσώρουχα, πολύ εφαρμοστά παντελόνια ή σορτς.

  Χρειάζεται ο σύντροφός μου ακολουθήσει κάποια θεραπεία;

  Συνήθως ο σύντροφός σας πρέπει να κάνει ειδικές πλύσεις με το ειδικό σαπουνάκι που θα σας προτείνει ο γιατρός σας. Συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας για να σας δώσει συγκεκριμένη αγωγή και φάρμακα για την αντιμετώπιση της κολπίτιδας.

  Η συμβουλή μου για την Κολπίτιδα ειναι

  Να προτιμάτε τα βαμβακερά εσώρουχα που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει.