Τι είναι τα ινομυώματα;

Τα ινομυώματα είναι οι πιο συχνοί καλοήθεις όγκοι που εμφανίζονται στη μήτρα. Πρόκειται για αθροίσεις κυττάρων, που ως προέλευση έχουν το μυϊκό και ινώδη ιστό της μήτρας. Το μέγεθος τους μπορεί να είναι από πολύ μικρό, <1 εκατοστό, και μπορεί να φτάσει έως και τα 10-15 εκατοστά ή και περισσότερο. Oι πιθανότητες να εξελιχθούν σε κακοήθεια είναι πολύ λίγες (0,1 – 0,5%).

Ποια είναι τα συμπτώματα των ινομυωμάτων;

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το μέγεθος και τη θέση των ινομυωμάτων.

Τα ινομυώματα μικρού μεγέθους μπορεί να μην προκαλούν συμπτώματα και να τα εντοπίσουμε τυχαία στον υπερηχογραφικό έλεγχο. Όσο αυξάνεται το μέγεθός τους, τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσουν είναι τα εξής:

 • Μεγαλύτερη ποσότητα αίματος κατά τη διάρκεια της περιόδου.
 • Παράταση της διάρκειας της περιόδου.
 • Πόνος κατά τη διάρκεια της περιόδου.
 • Αιμορραγίες στο μεσοδιάστημα από τις περιόδους.
 • Δυσκοιλιότητα.
 • Συχνοουρίες.
 • Πόνος κατά τη διάρκεια της επαφής.
 • Υπογονιμότητα.
 • Καθ’έξιν αποβολές.
 • Πρόωρος τοκετός.

Πώς γίνεται η διάγνωση των ινομυωμάτων της μήτρας;

Αρχικά γίνεται η λήψη ενός καλού γυναικολογικού και μαιευτικού ιστορικού. Η αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση είναι το δεύτερο βήμα και τέλος ακολουθεί το υπερηχογράφημα των έσω γεννητικών οργάνων.

Τα παραπάνω είναι συνήθως επαρκή για να τεθεί η οριστική διάγνωση. Σε αμφίβολες όμως καταστάσεις, έχουν θέση πλέον η αξονική και μαγνητική τομογραφία.

Πώς θεραπεύονται τα ινομυώματα;

Η θεραπεία είναι πάντα σε συνάρτηση με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων, το μέγεθος των ινομυωμάτων, τη θέση τους μέσα στη μήτρα, την επιθυμία της γυναίκας για τεκνοποίηση και βέβαια την ηλικία της. Η θεραπεία μπορεί να είναι φαρμακευτική, χειρουργική ή και ο συνδυασμός τους.

Η οριστική θεραπεία είναι η χειρουργική αφαίρεση, είτε των ινομυωμάτων, είτε πολλές φορές και όλης της μήτρας. Αυτή η επέμβαση πλέον γίνεται με Λαπαροσκοπική χειρουργική. Από την άλλη τα μικρά ινομυώματα, που δίνουν λίγα ή και καθόλου συμπτώματα, χρειάζονται μόνο τακτική παρακολούθηση με υπερηχογραφικό έλεγχο ανά εξάμηνο.

Γνώρισέ με

Κάλεσέ με στο 210 6432 630 για να γνωριστούμε από κοντά ή συμπλήρωσε την ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ώστε να σε καλέσω και να προγραμματίσουμε μία συνάντηση.

Σαν γιατρός ειδικεύομαι στην υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση και έχω αντιμετωπίσει πολλά περιστατικά. Είμαι εδώ για να σε βοηθήσω και να σε στηρίξω με την 15ετή εμπειρία μου.

  Συχνές ερωτήσεις για τα Ινομυώματα

  Πότε τα ινομυώματα πρέπει να θεραπεύονται χειρουργικά;

  Αν τα ινομυώματα είναι μεγάλα, με μέγεθος πάνω από 5 εκατοστά, η χειρουργική αφαίρεσή τους είναι απαραίτητη. Η επέμβαση συνήθως γίνεται με λαπαροσκόπηση. Επίσης, το χειρουργείο είναι απαραίτητο όταν τα ινομυώματα, λόγω πίεσης, δημιουργούν προβλήματα σε άλλα όργανα ή προκαλούν αιμορραγία, αναιμία και υπογονιμότητα.

  Γιατί εμφανίζονται τα ινομυώματα;

  Επιστημονική απάντηση για τις ακριβείς αιτίες που προκαλούν τη δημιουργία των ινομυωμάτων δεν υπάρχει. Πιθανολογείται ότι εμφανίζονται όταν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση ή εξαιτίας ορμονικών λόγων. Η ανάπτυξή τους συνδέεται με τις γυναικείες ορμόνες και πιο συγκεκριμένα τα οιστρογόνα, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν και οι ιδιαιτερότητες του κάθε οργανισμού.

  Η συμβουλή μου για τα Ινομυώματα ειναι…

  Αν έχεις ινομυώματα μικρού μεγέθους, μην αμελείς να τα ελέγχεις κάθε 6 μήνες.