Τι είναι ο ιός HPV;

Είναι οι ιοί των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV, Human Papilloma Viruses). Πρόκειται για μια μη αυτοτελή μορφή ζωής, η επιβίωση και ο πολλαπλασιασμός της οποίας προϋποθέτει την ενσωμάτωσή της σε ένα κύτταρο ξενιστή. Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι ένας ιός που περιέχει DNA στο γεννητικό του υλικό και τα κύτταρα του ανθρώπου αποτελούν τον ξενιστή τους. Υπάρχουν περισσότεροι από 200 διαφορετικοί τύποι HPV (ορότυποι) και διακρίνονται σε υψηλού ή χαμηλού κινδύνου, ανάλογα με την δυνατότητά τους να προκαλέσουν ανάπτυξη καρκινικών
ή άλλων βλαβών

Τι προκαλεί ο ιός HPV σε μία γυναίκα που θα τον “κολλήσει”;

O ιός HPV μπορεί να προκαλέσει πλήθος αλλοιώσεων, καλοήθων ή κακοήθων, στο δέρμα και τους βλεννογόνους του ανθρώπινου σώματος. Οι υψηλού κινδύνου τύποι HPV, ονομάζονται και ογκογεννετικοί και αν δεν υποστρέψουν με τη βοήθεια του ανοσολογικού συστήματος μπορούν να προκαλέσουν στη γυναίκα καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και σπανιότερα καρκίνο του κόλπου. Οι χαμηλού κινδύνου τύποι μπορεί να προκαλέσουν γεννητικά κονδυλώματα, τα οποία δεν είναι καρκίνος. Αξίζει να τονισθεί ότι η πλειοψηφία των μολύνσεων από τον ιό HPV δεν οδηγεί σε καρκίνο.

Πέραν του γυναικολογικού γεννητικού συστήματος διαφορετικοί τύποι του ιού μπορούν να προσβάλλουν και άλλες περιοχές του σώματος όπως τα χέρια, τα πέλματα, τους βλεννογόνους του αναπνευστικού.

Πως προλαμβάνεται ο ιός ΗPV;

Υπάρχουν εμβόλια που μπορούν να προστατέψουν από κάποιους τύπους ιών. Όπως όλα τα κοινά εμβόλια, αποτελούνται από πρωτεϊνικά τμήματα του ιού, μη παθογόνα και έτσι προκαλούν ανοσία στον οργανισμό. Προστατεύουν από τα στελέχη του ιού: 6, 11, 16 και 18. Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι, μπορεί και να προστατέψουν και από άλλους τύπους, μέσω της
διασταυρουμένης αντίδρασης.

Αυτά τα εμβόλια προετοιμάζουν το αμυντικό σύστημα της γυναίκας να εξουδετερώσει τα συγκεκριμένα στελέχη ιών σε μία ενδεχόμενη μόλυνση με αυτούς. Η χορήγηση του εμβολίου μπορεί να γίνει στις ηλικίες από 12 έως 26 ετών. Το εμβόλιο δεν προστατεύει από υπάρχουσα λοίμωξη από ιό HPV και από όλα τα στελέχη των HPV ιών.

Τραχηλίτιδα και Ιός HPV

Με τον όρο τραχηλίτιδα αναφερόμαστε σε φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας.
Συνήθως αυτή η φλεγμονή προκαλείται από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα μικρόβια, όπως τα στελέχη του ιού HPV – του ιού των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων.

Άλλες αιτίες που προκαλούν τραχηλίτιδα, εκτός από τον Ιό HPV, είναι άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως τα χλαμύδια, η γονόρροια, οι τριχομονάδες, ο έρπης.

Συχνή αιτία της τραχηλίτιδας αποτελούν και άλλου τύπου μολύνσεις, ερεθισμοί ή αλλεργίες.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κνησμό στον κόλπο, κολπικές εκκρίσεις, πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, ανώμαλη κολπική αιμόρροια, πυελικό άλγος.

Οι συνέπειες της τραχηλίτιδας μπορεί να είναι δυσπλασίες του τραχήλου της μήτρας αλλά και υπογονιμότητα, εξωμήτρια κύηση, σαλπιγγοωοθηκικό απόστημα.

Η θεραπεία της τραχηλίτιδας εξαρτάται από την αιτία που την προκάλεσε και ο γιατρός σας θα σας υποδείξει την ενδεδειγμένη θεραπεία.

Γνώρισέ με

Κάλεσέ με στο 210 6432 630 για να γνωριστούμε από κοντά ή συμπλήρωσε την ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ώστε να σε καλέσω και να προγραμματίσουμε μία συνάντηση.

Σαν γιατρός ειδικεύομαι στην υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση και έχω αντιμετωπίσει πολλά περιστατικά. Είμαι εδώ για να σε βοηθήσω και να σε στηρίξω με την 15ετή εμπειρία μου.

  Συχνές ερωτήσεις για τον ιό HPV

  Είναι ασφαλές το εμβόλιο κατά του HPV;

  Το εμβόλιο είναι ασφαλές, είναι εγκεκριμένο από το FDA (Αμερικάνικος οργανισμός φαρμάκων) αλλά και από τoν ΕΟΦ (Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκων). Τα μόνα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει είναι μικρός τοπικός ερεθισμός στη περιοχή της ένεσης, ελαφρύ πυρετό και μικρή αδιαθεσία.

  Πως μεταδίδεται ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων;

  Αδιαμφισβήτητα οι σεξουαλικές επαφές αποτελούν την συχνότερη αιτιολογία μετάδοσης των ιών αυτών. Ελέγχονται και χρήζουν επιστημονικής τεκμηρίωσης οι εναλλακτικές οδοί μετάδοσης του ιού, όπως μέσω των χεριών ή μέσω υφασμάτων.

  Υπάρχει θεραπεία για τον ιό του HPV;

  Τα σύγχρονα θεραπευτικά μέσα δεν έχουν να δώσουν λύση κατά του ιού. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι αυτό που μας προφυλάσσει από τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσει ο ιός, ύστερα από την ενεργοποίησή του.

  Σε ποιον ιατρό να απευθυνθώ για να κάνω το εμβόλιο κατά του ιού HPV;

  Η ιδανικότερη λύση θα ήταν να απευθυνθείς σε έναν γυναικολόγο, έστω και εάν το εμβόλιο είναι μια απλή ιατρική πράξη που μπορεί να την κάνει κάθε γιατρός. Σημασία έχει ο εμβολιασμός σου να είναι κάτω από τη σωστή γυναικολογική επίβλεψη. Έτσι θα υπάρχει ένα πλήρες αρχείο στον γυναικολόγο σου και θα αποτελέσει την αρχή του τακτικού σου γυναικολογικού ελέγχου.

  Ποιες πρέπει να κάνουν το εμβόλιο κατά του HPV;

  Η αρμόδια αρχή του Υπουργείου Υγείας έχει εγκρίνει τη χορήγηση του εμβολίου από την ηλικία των 12 έως και 26 ετών. Βέβαια, η πρόληψη εδώ έχει σχέση με την έναρξη της σεξουαλικής ζωής της γυναίκας, οπότε γίνεται αντιληπτό πως το καλύτερο θα ήταν να εμβολιαστεί κάποια πριν ξεκινήσει τις σεξουαλικές επαφές, δεδομένου ότι, έστω και μια επαφή με τον ιό είναι αρκετή για τη μετάδοσή του.

  Σε πόσες δόσεις γίνεται το εμβόλιο;

  Οι δόσεις είναι τρεις στο σύνολο. Κυκλοφορούν στην αγορά δυο σκευάσματα. Το ένα σκεύασμα χορηγείται αρχικά η πρώτη δόση, ακολουθεί η δεύτερη δόση σε δυο μήνες και η τελευταία σε έξι μήνες. Το άλλο σκεύασμα χορηγείται αρχικά η πρώτη δόση, ακολουθεί η δεύτερη δόση σε ένα μήνα και η τελευταία δίνεται σε πέντε μήνες.

  Η συμβουλή μου για τον ιό HPV ειναι…

  Η χρήση προφυλακτικού σου παρέχει μια προστασία από τον HPV. Μη ξεχνάς το προφυλακτικό, μην αμελείς το τεστ Παπανικολάου.