Τι είναι η ενδομητρίωση;
Ο ιστός που επενδύει φυσιολογικά το εσωτερικό της μήτρας, δηλαδή το ενδομήτριο, προσκολλάται και αναπτύσσεται έξω από τη κοιλότητα της μήτρας, σε σημεία όπως οι ωοθήκες, οι σύνδεσμοι της μήτρας, η σκωληκοειδή απόφυση, το έντερο, ο τράχηλος, αλλά και στο τοίχωμα της περιτοναϊκής κοιλότητας.
Έχουν περιγραφεί επίσης εστίες ενδομητρίωσης στον ομφαλό αλλά και σε πιο απομακρυσμένες περιοχές όπως, ο θώρακας και η περικαρδιακή κοιλότητα. Οι εστίες αυτές ανταποκρίνονται στα ορμονικά ερεθίσματα κατά τη διάρκεια του εμμηνορρυσιακού κύκλου, όπως ακριβώς και το ενδομήτριο, και αποπίπτουν με αιμορραγία στην περίοδο.
Ποια είναι τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης;
Η ενδομητρίωση προσβάλλει συχνότερα τις γυναίκες ηλικίας 20-45 χρονών, και τα κλινικά συμπτώματα εξαρτώνται από τη θέση εντόπισης και τον βαθμό έκτασης της νόσου. Τα πιο κλασικά συμπτώματα είναι:
- Έντονοι πόνοι πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου–δυσμηνόρροια.
- Πόνοι κατά τη σεξουαλική επαφή ή και αμέσως μετά.
- Μεγάλη απώλεια αίματος κατά την περίοδο ή κολπική αιμορραγία κατά τη διάρκεια του κύκλου.
- Πόνος τις ημέρες πιθανής ωορρηξίας (11η-17η ημέρα) ενός φυσιολογικού κύκλου 28 ημερών.
- Άλλα συμπτώματα είναι η κόπωση, ο έντονος πόνος στη μέση και οι διαταραχές στην εντερική λειτουργία κατά την περίοδο, όπως ο πόνος στο έντερο, η διάρροια και η δυσκοιλιότητα.
Πώς αντιμετωπίζεται η ενδομητρίωση;
Η θεραπεία μπορεί να είναι φαρμακευτική, χειρουργική ή συνδυασμός των δυο. Αρχικά πρέπει να τεθεί η διάγνωση και να καθοριστεί η έκταση της νόσου. Στη συνεχεία θα αποφασισθεί το είδος της θεραπείας, το οποίο θα είναι ανάλογο με την ηλικία της ασθενούς, την έκταση της νόσου και την επιθυμία για τεκνοποίηση.
Η φαρμακευτική θεραπεία εφαρμόζεται σε ασθενείς χωρίς εκτεταμένες εστίες και συμφύσεις, που επιθυμούν εγκυμοσύνη, όπως επίσης και σε γυναίκες χωρίς προβλήματα γονιμότητας. Η χειρουργική θεραπεία είναι συνήθως λαπαροσκοπική και στοχεύει στην αφαίρεση ή καυτηρίαση των ορατών εστιών, την λύση των συμφύσεων και τέλος στην αποκατάσταση των ανατομικών σχέσεων.
Ενδομητρίωση και εξωσωματική
Η ενδομητρίωση είναι ένα από τα πιο συχνά και σημαντικά αίτια που προκαλούν υπογονιμοτητα. Αυτό γιατί:
- Προκαλεί πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια
- Εμποδίζει την εμφύτευση του εμβρύου στο ενδομήτριο
- Προκαλεί συμφύσεις στις σάλπιγγες ή και απόφραξη
Για να αυξηθεί η πιθανότητα εγκυμοσύνης, συνίσταται αφαίρεση των εστιών της ενδομητρίωσης, των συμφύσεων και των ενδομητριωμάτων.
Μια τέτοια χειρουργική παρέμβαση συνήθως οδηγεί σε αύξηση της γονιμότητας κατά 40%.
Παρόλα αυτά, στις γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση και έχουν ηλικία πάνω από τα 35 έτη, μετά τα χειρουργείο, προτείνεται η λύση της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Αυτό συμβαίνει γιατί αυτές οι γυναίκες, λόγω ηλικίας, έχουν ήδη μειωμένη γονιμότητα. Άρα, η πιο αποτελεσματική μέθοδος προκειμένου να μπορέσει η γυναίκα να μείνει άμεσα έγκυος και να μην χαθεί επιπλέον πολύτιμος χρόνος είναι η λύση της εξωσωματικής.
Γνώρισέ με
Κάλεσέ με στο 210 6432 630 για να γνωριστούμε από κοντά ή συμπλήρωσε την ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ώστε να σε καλέσω και να προγραμματίσουμε μία συνάντηση.
Σαν γιατρός ειδικεύομαι στην υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση και έχω αντιμετωπίσει πολλά περιστατικά. Είμαι εδώ για να σε βοηθήσω και να σε στηρίξω με την 15ετή εμπειρία μου.
Συχνές ερωτήσεις για την Ενδομητρίωση
Ποια είναι τα αίτια της ενδομητρίωσης;
Πώς γίνεται η διάγνωση της ενδομητρίωσης;
Η συμβουλή μου για την Ενδομητρίωση ειναι…
Αν πονάς πολύ στην περίοδο, τη σεξουαλική επαφή, την ωορρηξία ίσως έχεις ενδομητρίωση. Συζήτησέ το με τον γυναικολόγο.