Τι είναι η λαπαροσκόπηση;

Η λαπαροσκόπηση είναι μία σύγχρονη μέθοδος χειρουργικής διάγνωσης και θεραπείας. Δεν γίνεται με ανοικτή χειρουργική προσέγγιση, αλλά ο γιατρός, μέσω μιας μικρής «τρύπας», που γίνεται στον ομφαλό, εξετάζει απ’ ευθείας τα όργανα της κοιλιάς και συλλέγει χρήσιμες πληροφορίες χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα λαπαροσκοπικά εργαλεία.

Αυτά τα εργαλεία έχουν σχήμα σωλήνα, μικρής διαμέτρου και έτσι γίνεται πιο εύκολη η εισαγωγή τους μέσω των κοιλιακών τοιχωμάτων, αφήνοντας όσο το δυνατόν μικρότερη ουλή. Η Λαπαροσκοπική χειρουργική έχει εφαρμογή σε όλο το φάσμα των προβλημάτων της ενδοκοιλιακής χώρας, εκτός λίγων εξαιρέσεων.

Ποιά είναι η διαδικασία της λαπαροσκόπησης;

Η γυναίκα υποβάλλεται σε γενική αναισθησία. Η επέμβαση ξεκινά με μια μικρή τομή στην περιοχή του ομφαλού, μέσα από την οποία περνάει μια λεπτή βελόνα που χρησιμεύει στο «φούσκωμα» της κοιλιάς. Όταν η κοιλιά φουσκώσει σαν «μπαλόνι» τα σπλάχνα της κοιλιάς απομακρύνονται από τα κοιλιακά τοιχώματα και τότε εισάγεται, το λαπαροσκόπιο. Το λαπαροσκόπιο αποτελείται από ένα λεπτό σωλήνα διαμέτρου 5 ή 10 χιλιοστών που περιέχει μια σειρά φακών και στο ένα άκρο του εφαρμόζει μια μικρή κάμερα.

Όταν εισαχθεί το λαπαροσκόπιο, ο χειρουργός εξετάζει τα πυελικά όργανα από ένα monitor τηλεόρασης όπου μεταφέρεται η εικόνα μέσω της κάμερας.

Έτσι, ο γιατρός είναι σε θέση να δει με λεπτομέρεια όλα τα όργανα που βρίσκονται στην πύελο, όπως την μήτρα, τους συνδέσμους της, τις σάλπιγγες, τις ωοθήκες, την ουροδόχο κύστη, το περιτόναιο και άλλα όργανα. Μετά το τέλος της επέμβασης όλο το αέριο που αρχικά εισήχθη στην κοιλιά απελευθερώνεται και η κοιλιά επιστρέφει στο φυσιολογικό της μέγεθος.

Στην περίπτωση που η λαπαροσκοπική μέθοδος χρησιμοποιηθεί και για την πραγματοποίηση κάποιας χειρουργικής επέμβασης, 2 ή 3 λεπτοί σωλήνες μπορεί να εισέλθουν στο κατώτερο μέρος της κοιλιάς. Μέσα απ’ αυτούς τους σωλήνες ο χειρουργός εισάγει χειρουργικά εργαλεία για να πραγματοποιήσει την επέμβαση.

Πότε χρησιμοποιείται η λαπαροσκόπηση;

Στη γυναικολογία η λαπαροσκοπική χειρουργική χρησιμοποιείται σαν διαγνωστικό μέσον σε πολλές καταστάσεις, όπως:

Επίσης, η χρήση της για θεραπευτικούς σκοπούς έχει θέση στις παρακάτω καταστάσεις:

 • Αφαίρεση των καλοηθών κυστών της ωοθήκης
 • Ολική υστερεκτομή
 • Σαλπιγγεκτομή και σαλπιγγοτομή
 • Αφαίρεση της εξωμήτριας κύησης
 • Αφαίρεση εστιών ενδομητρίωσης
 • Αφαίρεση ενδομητριωσικών κυστών από την ωοθήκη
 • Αφαίρεση ινομυωμάτων της μήτρας
 • Λύση συμφύσεων
 • Λύση της συστροφής εξαρτήματος

Η ανάρρωση μετά μετά απο μία λαπαροσκοπική επέμβαση

Μετά τη λαπαροσκόπηση χρειάζεται παραμονή στο νοσοκομείο για λίγες ώρες ή και για ένα βράδυ.

Τις επόμενες ημέρες μπορεί να αισθανθείς κόπωση, νευρικότητα ακόμη και συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα. Αυτά τα συμπτώματα είναι φυσιολογικά και θα υποχωρήσουν τις επόμενες ημέρες.

Καλό είναι να προσέχεις τον εαυτό σου και τις σωματικές δραστηριότητες που θα επιλέξεις για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Προσπάθησε να μην οδηγήσεις, απέφυγε τις σεξουαλικές επαφές και το κολύμπι σε πισίνα ή θάλασσα.

Ποιο είναι το κόστος της λαπαροσκόπησης

Το κόστος της λαπαροσκόπησης, μπορεί να διαφέρει ανάλογα τον γιατρό, το νοσοκομείο, αλλά και για τον λόγο που θα πραγματοποιηθεί. Διαφορετικό είναι το κόστος της λαπαροσκόπησης για απλή διάγνωση και άλλο το κόστος της λαπαροσκόπησης για λύση συμφύσεων.

Ο γιατρός σου, ανάλογα την πάθηση και την διάγνωση, θα σου προτείνει και το αντίστοιχο κόστος της λαπαροσκόπησης.

Γνώρισέ με

Κάλεσέ με στο 210 6432 630 για να γνωριστούμε από κοντά ή συμπλήρωσε την ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ώστε να σε καλέσω και να προγραμματίσουμε μία συνάντηση.

Σαν γιατρός ειδικεύομαι στην υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση και έχω αντιμετωπίσει πολλά περιστατικά. Είμαι εδώ για να σε βοηθήσω και να σε στηρίξω με την 15ετή εμπειρία μου.

  Συχνές ερωτήσεις για την Λαπαροσκόπηση

  Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκόπησης;

  Ένα από τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκόπησης είναι ότι θεωρέιται μια γρήγορη σχετικά επέμβαση. Το μεγαλύτερο προτέρημά της είναι ο ελάχιστος μετεγχειρητικός χρόνος ανάρρωσης. Ταυτόχρονα η πιθανότητα δημιουργίας μετεγχειρητικών συμφύσεων είναι μικρή. Η ασθενής έχει τη δυνατότητα να φύγει από το νοσοκομείο την επόμενη μέρα. Τέλος, η ουλή που υπάρχει στη κοιλιακή επιφάνεια είναι πάρα πολύ μικρή.

  Τι θα αισθάνομαι μετά από μία λαπαροσκοπική επέμβαση;

  Μετά την επέμβαση πιθανά να αισθάνεσαι:
  ναυτία, λόγω της αναισθησίας
  αίσθηση κνησμού στο λαιμό, λόγω της διασωλήνωσης της αναισθησίας
  κοιλιακές κράμπες
  ενόχληση στους ώμους, λόγω της διάτασης της κοιλιακής χώρας με αέριο
  κολπική αιμόρροια.

  Τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν σταδιακά τις επόμενες ημέρες.

  Η συμβουλή μου για την Λαπαροσκόπηση ειναι

  Μην φοβάσαι. Η διαδικασία είναι απλή και μας προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες.