Τι είναι το τεστ Παπανικολάου;

Τεστ Παπανικολάου ή αλλιώς τεστ παπ ονομάζεται η κυτταρολογική εξέταση που ελέγχει τα κύτταρα στην περιοχή του τραχήλου και του κόλπου. Είναι μια μέθοδος ελέγχου, για την ανίχνευση επιθηλιακών βλαβών, προκαρκινικών και καρκινικών. Οι πληροφορίες που μας δίνει αφορούν την κατάσταση των κύτταρων που έχουμε ελέγξει. Η εξέταση αυτή, αποτελεί το θεμέλιο λίθο στην προληπτική γυναικολογία, καθώς σκοπό έχει την ΠΡΟΛΗΨΗ του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Πώς γίνεται το τεστ Παπ;

Η διαδικασία του Τεστ Παπανικολάου είναι απλή και απαιτεί μόνο λίγα λεπτά. Ο γιατρός με τη βοήθεια ειδικής σπάτουλας, λαμβάνει κολπικά και τραχηλικά κύτταρα, τα οποία αποστέλλονται για κυτταρολογική μελέτη.

Τεστ Παπ: Διαδικασία λήψης των κυττάρων

Αφαιρούμε μια στιβάδα κυττάρων από την περιοχή του κόλπου, μια στιβάδα από την εξωτερική επιφάνεια του τραχήλου της μήτρας και μία τελευταία στιβάδα κυττάρων από την εσωτερική περιοχή του τραχήλου, τoν ενδοτράχηλο. Το τεστ Παπανικολάου δεν πονάει, το μόνο που θα νιώσεις είναι μικρή ενόχληση κατά τη διάρκεια της ολιγόλεπτης εξέτασης. Σκέψου όμως πόσο μεγάλο είναι το όφελος για την υγεία σου, παρά τα λίγα λεπτά ελάχιστης ενόχλησης.

Τι δείχνει το Τεστ Παπ

O βασικός ρόλος της εξέτασης του τεστ Παπ είναι να εντοπίσει πιθανές κακοήθεις και προκακοήθεις αλλαγές στον τράχηλο της μήτρας. Αυτές οι αλλαγές προειδοποιούν για τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου.

Επιπλέον, το Τεστ παπ (ή test pap) μπορεί να δείξει και να εντοπίσει και άλλα συμπτώματα ή καταστάσεις που χρήζουν ιατρικής αγωγής.

Κάποιες από αυτές είναι οι ιογενείς λοιμώξεις, ο απλός έρπης, τα κονδυλώματα, οι μύκητες και άλλες παθήσεις. Ανάλογα τα αποτελέσματα, ο γιατρός σου θα σε συμβουλεύσει να προβείς σε καλλιέργεια κολπικού υγρού, για να εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί το μικρόβιο που μολύνει τον κόλπο.

Τι γίνεται αν τα αποτελέσματα του τεστ παπ βγουν θετικά;

Αν το test pap σας δείξει θετικά αποτελέσματα, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κινδυνεύεις να παρουσιάσεις άμεσα καρκίνο του τραχήλου. Αντίθετα, ένα θετικό αποτέλεσμα στην εξέταση του τεστ παπ σου δίνει τις πρώτες ενδείξεις για την πιθανή εμφάνιση του καρκίνου του τραχήλου ή κάποιας άλλης πάθησης.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, θα πρέπει να ακολουθήσει κολποσκόπηση και βιοψία, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πρόκειται για κακοήθεια ή για απλή προκακοήθεια.

Και να θυμάσαι, τα αποτελέσματα του test pap, όποια και αν είναι αυτά, μπορεί να σώσουν τη ζωή σου.

Ο ρόλος του τεστ Παπανικολάου, είναι η έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος και κατά συνέπεια η άμεση και αποτελεσματική θεραπεία του.

Ακόμη και αν το τεστ παπ εμφανίσει άτυπα κύτταρα δεν πρέπει να ανησυχήσεις αλλά να ακολουθήσεις πιστά τις συμβουλές του γιατρού σου!

Τι είναι τα άτυπα κύτταρα στα αποτελέσματα του test pap

Τα άτυπα κύτταρα ή διαφορετικα άτυπα Πλακώδη Επιθηλιακά Κύτταρα Απροσδιορίστου Σημασίας, αποτελούν κάποια παθολογικά κύτταρα που βρέθηκαν στο δείγμα που λήφθηκε.

Πιο συγκεκριμένα, ο όρος αναφέρεται σε πλακώδη κύτταρα που δεν έχουν φυσιολογική εμφάνιση, αλλά ταυτόχρονα δεν εμφανίζουν χαρακτηριστικά προ-καρκινικής αλλοίωσης. Αν στα αποτελέσματα της εξέτασης φανούν άτυπα κύτταρα, ο γιατρός σου θα υποδείξει τα επόμενα βήματα προκειμένου να γίνει πλήρη διάγνωση και να σου προταθεί η συνιστώμενη θεραπεία.

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται το τεστ Παπανικολάου;

Το τεστ Παπ πρέπει να γίνει πρώτη φορά έξι με δώδεκα μήνες μετά την έναρξη της σεξουαλική σου ζωής. Επαναλαμβάνεται μια φορά κάθε χρόνο, εκτός εάν κρίνει ο γιατρός ότι πρέπει να γίνεται πιο συχνά, για λόγους τους οποίους βέβαια θα πρέπει να συζητήσεις μαζί του.

Γνώρισέ με

Κάλεσέ με στο 210 6432 630 για να γνωριστούμε από κοντά ή συμπλήρωσε την ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ώστε να σε καλέσω και να προγραμματίσουμε μία συνάντηση.

Σαν γιατρός ειδικεύομαι στην υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση και έχω αντιμετωπίσει πολλά περιστατικά. Είμαι εδώ για να σε βοηθήσω και να σε στηρίξω με την 15ετή εμπειρία μου.

  Συχνές ερωτήσεις για το Τεστ Παπανικολάου

  Τι προλαμβάνει το τεστ Παπανικολάου;

  Το τεστ προλαμβάνει τον καρκίνο του τραχήλου και του κόλπου της μήτρας. Είναι πολύ σημαντικό να επαναλαμβάνεται κάθε 12 μήνες. Αν μια γυναίκα κάνει τακτικά τον έλεγχό της είναι αδύνατο να υπάρξει ένας καρκίνος σε επίπεδο τραχήλου και να μην διαγνωσθεί. Δεν μπορεί μια γυναίκα που έχει εντελώς φυσιολογικά κύτταρα, μέσα σε 12 μήνες να παρουσιάσει καρκινικά κύτταρα.

  Ποιός ιατρός κάνει το τεστ Παπανικολάου;

  Για το τεστ Παπ συνεργάζονται δύο ιατρικές ειδικότητες. Ο Γυναικολόγος κάνει τη λήψη κατά την διάρκεια της γυναικολογικής εξέτασης. Ο Κυτταρολόγος εξετάζει το δείγμα στο μικροσκόπιο και γράφει την έκθεσή του με το αποτέλεσμα. Την έκθεση πρέπει να δει ο Γυναικολόγος, ο οποίος θα συνεκτιμήσει την κλινική εικόνα που είχε δει και θα συμβουλεύσει την ασθενή για πρόσθετες εξετάσεις αν χρειάζονται, πιθανή θεραπεία ή πότε θα γίνει ο επανέλεγχος.

  Τι να περιμένω από τα αποτελέσματα του τεστ Παπανικολάου;

  Το αποτέλεσμα το μαθαίνουμε σε λίγες μέρες. Η σωστή του ερμηνεία εξαρτάται από τον κυτταρολόγο που παραλαμβάνει το τεστ, σε συνεργασία με το γιατρό που έκανε τη λήψη. Εάν το τεστ παπ είναι φυσιολογικό, δεν υπάρχει πρόβλημα και δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι. Εάν υπάρχουν παθολογικά ευρήματα, συνήθως τα επόμενα βήματα είναι η κολποσκόπηση ή η βιοψία, αν κριθεί απαραίτητο.

  Ποιο είναι το Κοστος του τεστ Παπανικολάου;

  Ανάλογα το γιατρό και το εργαστήριο, τα κόστη για την εξέταση του test pap ποικίλουν. Συνήθως το κόστος για μια επίσκεψη στον γιατρό σου μαζι με την εξέταση ξεκινάει από τα 50€.

  Παράλα αυτά το ποσό μπορεί να διαφέρει σημαντικά από γιατρό σε γιατρό ή ανάλογα το εργαστήριο που θα επιμεληθεί τα αποτελέσματα

  Η συμβουλή μου για το Τεστ Παπανικολάου ειναι…

  Μην ξεχνάς το τεστ Παπανικολάου. Πρέπει να το επαναλαμβάνεις κάθε 12 μήνες, είναι απλό και μπορεί να σώσει τη ζωή σου.