Τι είναι η Μαστογραφία;

H μαστογραφία είναι μια απλή ακτινολογική εξέταση των μαστών, η οποία αποσκοπεί κυρίως στον εντοπισμό ανωμαλιών και όγκων στο στήθος.

Η αξία της μαστογραφίας στη μάχη ενάντια του καρκίνου του μαστού έχει αποδειχτεί ανεκτίμητη, καθώς μπορεί να εντοπίσει αναπτυσσόμενους καρκινικούς όγκους σε πρώιμο στάδιο, πολύ πριν υπάρξει κλινικό εύρημα.
Σήμερα η εξέταση γίνεται στην ψηφιακή της μορφή και για αυτό είναι ακόμα πιο αποτελεσματική στην διάγνωση και με λιγότερη ακτινοβολία, από τη συμβατική.

Πως γίνεται η Μαστογραφία;

Η προτεινόμενη περίοδος διεξαγωγής της εξέτασης είναι από την 5η έως και την 10η ή 12η ημέρα του κύκλου και διαρκεί περίπου 5 λεπτά. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο τεχνικός θα σου δώσει οδηγίες και θα σε καθοδηγήσει για τη σωστή θέση και στάση του σώματός σου. Θα πρέπει να σταθείς μπροστά από το μηχάνημα, γυμνή από τη μέση και πάνω, με ίσια την πλάτη. Ο κάθε μαστός τοποθετείται ανάμεσα σε δύο ειδικές πλάκες και δέχεται μια ήπια πίεση για ελάχιστα δευτερόλεπτα,
ενώ σε κάποιες περιπτώσεις πυκνού μαστού μπορεί να αισθανθείς και έναν παροδικό πόνο.

Κατά τη διάρκεια λήψης των εικόνων θα πρέπει να κρατάς την αναπνοή σου για ελάχιστα δευτερόλεπτα για τη μέγιστη ευκρίνεια της εικόνας. Κατά την εξέταση λαμβάνονται συνολικά τέσσερις εικόνες, δύο για κάθε μαστό. Να σημειώσουμε ότι η δόση ακτινοβολίας που λαμβάνεις είναι πολύ μικρή και σε καμία περίπτωση δεν είναι επικίνδυνη.

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται η Μαστογραφία;

Η ηλικία κατά την οποία μια γυναίκα θα αρχίσει να υποβάλλεται σε μαστογραφία και η συχνότητα ελέγχου καθορίζεται από τον γυναικολόγο της και φυσικά εξαρτάται από τα κλινικά ευρήματα κατά την ιατρική εξέταση και το ιστορικό της.

Σε κάθε περίπτωση, κάθε γυναίκα, άνω των 20 ετών, θα πρέπει να ακολουθεί τη διαδικασία της αυτοεξέτασης μια φορά τον μήνα. Προτεινόμενες ημέρες είναι από την έβδομη έως τη δέκατη ή τη δωδέκατη ημέρα του κύκλου. Οι γυναίκες που βρίσκονται μετά την εμμηνόπαυση θα πρέπει να ψηλαφούν το στήθος τους την πρώτη μέρα κάθε μήνα.

Εάν κατά τη διάρκεια της αυτοεξέτασης εντοπίσεις κάτι το ασυνήθιστο, μια μάζα, συρρίκνωση του δέρματος ή κάποιο έκκριμα από τη θηλή του μαστού θα πρέπει να καλέσεις τον γιατρό σου το συντομότερο δυνατό για να κλείσεις ένα ραντεβού για μια πρώτη εξέταση και διάγνωση!

Γνώρισέ με

Κάλεσέ με στο 210 6432 630 για να γνωριστούμε από κοντά ή συμπλήρωσε την ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ώστε να σε καλέσω και να προγραμματίσουμε μία συνάντηση.

Σαν γιατρός ειδικεύομαι στην υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση και έχω αντιμετωπίσει πολλά περιστατικά. Είμαι εδώ για να σε βοηθήσω και να σε στηρίξω με την 15ετή εμπειρία μου.

  Συχνές ερωτήσεις για την Μαστογραφία

  Κάθε πότε πρέπει να κάνω μαστογραφία;

  Η μαστογραφία πρέπει να επαναλαμβάνεται μια φορά τον χρόνο ή μια φορά στα δύο χρόνια, ανάλογα την ηλικία σου, τις οδηγίες του γιατρού σου και το ιστορικό σου.

  Ποια είναι τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια κατά την αυτοεξέταση;

  Εάν κατά τη διάρκεια της αυτοεξέτασης εντοπίσεις κάτι το ασυνήθιστο, μια μάζα, συρρίκνωση του δέρματος ή κάποιο έκκριμα από τη θηλή του μαστού θα πρέπει επικοινωνήσεις άμεσα με τη γυναικολόγο σου.

  Μπορεί ο καρκίνος του μαστού να θεραπευτεί;

  Οι περισσότεροι όγκοι στο στήθος ευτυχώς δεν είναι κακοήθεις. Αν ο καρκίνος του μαστού διαγνωστεί έγκαιρα και σωστά, μπορεί να θεραπευτεί σε ποσοστό που αγγίζει το 95%.

  Πότε πρέπει να κάνω την πρώτη μαστογραφία;

  Αν δεν υπάρχει οικογενειακό ή ατομικό ιστορικό με καρκίνο του μαστού, η προτεινόμενη ηλικία για την πρώτη μαστογραφία είναι μεταξύ 35 και 38 ετών. Από την ηλικία των 40 και πάνω, η μαστογραφία θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

  Η συμβουλή μου για την Μαστογραφία είναι…

  Φρόντισε για το μέλλον σου, προστάτεψε την υγεία σου, κάνε μαστογραφία κάθε χρόνο.