Τι είναι η Κολποσκόπηση;

Η κολποσκόπηση είναι μια ειδική διαγνωστική εξέταση που σκοπό έχει την περαιτέρω διερεύνηση πιθανών αλλοιώσεων που υποδεικνύει το τεστ Παπανικολάου. Διαρκεί 15 λεπτά.

Ο ειδικός Γυναικολόγος με το κολποσκόπιο παρατηρεί τον τράχηλο σε μεγέθυνση. Η χρήση του κολποσκοπίου, που είναι ειδικά σχεδιασμένο και εφοδιασμένο με μεγεθυντικούς φακούς υψηλής ευκρίνειας, παρέχει στο γιατρό τη δυνατότητα αναγνώρισης με ευκρίνεια των πιθανών βλαβών και τη δυνατότητα λήψης κατευθυνόμενων βιοψιών, εάν αυτό είναι αναγκαίο.

Πώς ακριβώς γίνεται η Κολποσκόπηση;

Η γυναίκα κάθεται στο, ειδικό για γυναικολογική εξέταση, εξεταστικό κρεβάτι .

Στο κέντρο μας χρησιμοποιούμε ψηφιακό κολποσκόπιο, το οποίο έχει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με ένα συμβατικό κολποσκόπιο, προκειμένου να εξετάσουμε τον τράχηλο της μήτρας αλλά και τις γύρω περιοχές, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. Η υψηλής ανάλυσης ψηφιακή κάμερα και το ειδικό πολωτικό οπτικό του σύστημα βοηθούν στην εξέταση παρέχοντας εικόνες κορυφαίας ποιότητας. Η ανάλυση της εικόνας κατά την διάρκεια της εξέτασης, γίνεται και από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Μετά το τέλος της εξέτασης γίνεται η χαρτογράφηση της περιοχής του τραχήλου της μήτρας. Η χαρτογράφηση βασίζεται στη λεύκανση του τραχήλου που εμφανίζεται όταν αυτός έρθει σε επαφή με οξικό οξύ.

Η λεύκανση σχετίζεται στενά με την παθολογία του τραχήλου και μας καταδείχνει τις περιοχές με την μεγαλύτερη πιθανότητα βλάβης. Με τον τρόπο αυτό δεν υπάρχει πλέον η υποκειμενικότητα του ανθρώπινου παράγοντα και λαμβάνονται κατευθυνόμενες βιοψίες από τις περιοχές με τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του κολποσκοπίου DySIS;

Από την εμφάνιση της κολποσκόπησης, στη Γερμανία το 1925, οι γυναικολόγοι εκτιμούν τη λεύκανση εμπειρικά. Mε το κολποσκόπιο DySIS γίνεται ποσοτική χαρτογράφηση της λεύκανσης και έτσι ο γιατρός μπορεί να την εκτιμήσει με μεγάλη βεβαιότητα! Μπορεί να εντοπίσει τις βλάβες με αυξημένη ακρίβεια στο προ-κλινικό, και άρα θεραπεύσιμο στάδιό τους.

Επιπλέον, χρησιμοποιώντας το DySIS καταγράφουμε πλήρως την εξέταση (χρονική εξέλιξη του φαινομένου της λεύκανσης, εικόνες του τραχήλου, βίντεο βιοψίας,κλπ) και την αρχειοθετούμε στον ενσωματωμένο υπολογιστή, διευκολύνοντας έτσι την παρακολούθηση της νόσου όταν αυτό απαιτείται.

Τα παραπάνω δείχνουν ότι με τη χρήση του ψηφιακού κολποσκοπίου DySIS μπορεί να αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό η ακρίβεια της διάγνωσης μιας κολποσκοπικής εξέτασης και να βοηθηθούν σωστά και ουσιαστικά όλες οι γυναίκες που υποφέρουν από τη διάγνωση της λοίμωξης από τον ιό των Ανθρώπινων κονδυλωμάτων.

Γνώρισέ με

Κάλεσέ με στο 210 6432 630 για να γνωριστούμε από κοντά ή συμπλήρωσε την ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ώστε να σε καλέσω και να προγραμματίσουμε μία συνάντηση.

Σαν γιατρός ειδικεύομαι στην υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση και έχω αντιμετωπίσει πολλά περιστατικά. Είμαι εδώ για να σε βοηθήσω και να σε στηρίξω με την 15ετή εμπειρία μου.

  Συχνές ερωτήσεις για την Κολποσκόπηση

  Πονάει η κολποσκόπηση;

  Όχι. Στη διάρκεια της εξέτασης ο ιατρός δεν σε ακουμπάει σχεδόν καθόλου. Απλώς εξετάζει τα γεννητικά όργανα της γυναίκας με τη βοήθεια του κολποσκόπιου, για να διαπιστώσει αν υπάρχουν βλάβες που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι.

  Σε ποιές περιπτώσεις πρέπει να γίνεται η κολποσκόπηση;

  Η κολποσκόπηση συνίσταται:
  1. Μετά από κάθε μη φυσιολογικό τεστ Παπανικολάου.
  2. Όταν υπάρχουν ορατές βλάβες στον τράχηλο, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα του τεστ Παπανικολάου.
  3. Όταν διαγιγνώσκεται ατυπία πλακωδών κυττάρων, κύτταρα ASCUS, HPV λοίμωξη, ενδοεπιθηλιακές νεοπλασίες τραχήλου , διεισδυτικός καρκίνος τραχήλου της μήτρας, κονδυλώματα .
  4.Όταν παρατηρούνται επίμονες φλεγμονές τραχήλου.
  5. Για την παρακολούθηση προκαρκινικών καταστάσεων ή για έλεγχο μετά από θεραπεία καρκίνου του τραχήλου.

  Που μπορώ να κάνω κολποσκόπηση;

  Η κολποσκόπηση πρέπει να γίνει σε οργανωμένο ιατρείο και να εκτελείται από έμπειρο και εξειδικευμένο γιατρό. Στην Ελλάδα, πλέον, η Ελληνική Εταιρία Κολποσκόπησης απονέμει τίτλο πιστοποίησης σε όσους Μαιευτήρες – Γυναικολόγους περάσουν επιτυχώς τις σχετικές εξετάσεις. Αυτό έχει ως στόχο, την σωστή εξέταση και καθοδήγηση των γυναικών ΜΟΝΟ από εξειδικευμένους γιατρούς.

  Η συμβουλή μου για την Κολποσκόπηση ειναι…

  Μην φοβάσαι την Κολποσκόπηση, είναι σχεδόν ανώδυνη, και τα ευρύματά της είναι πολύ σημαντικά.