Τι είναι η Υπογονιμότητα;

Όταν ένα ζευγάρι δεν καταφέρει να συλλάβει μετά από ένα έτος συστηματικών και ελεύθερων επαφών, τότε πιθανά να υπάρχει κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας και καλό θα ήταν το ζευγάρι να αναζητήσει τα αίτια αυτής.

Ωστόσο, αν το ζευγάρι είναι κάτω των 35 ετών, μπορεί να συνεχίσει να προσπαθεί για έναν ακόμη χρόνο. Eίναι αποδεδειγμένο ότι στα δύο χρόνια προσπαθειών το 80-85% των ζευγαριών θα έχουν αποκτήσει παιδί. Όμως, το χρονικό διάστημα αναμονής μειώνεται στους έξι μήνες για μια γυναίκα άνω των 35 ετών.

Ποια είναι τα αίτια της υπογονιμότητας;

H υπογονιμότητα οφείλεται κατά το 1/3 στη γυναίκα, κατά το 1/3 στον άνδρα ή κατά το 1/3 και στους δύο συντρόφους.

Για τον άνδρα:

Βασική αιτία για την ανδρική υπογονιμότητα είναι η ποιότητα του σπέρματος. Φλεγμονές (π.χ. προστατίτιδα, ορχίτιδα), τραυματισμοί, εκ γενετής ανωμαλίες , καθώς και άλλες παθολογικές καταστάσεις (π.χ. κιρσοκήλη) μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του σπέρματος. Ωστόσο, σε ένα ποσοστό περίπου 20%, η ανδρική υπογονιμότητα είναι άγνωστης αιτιολογίας.

aitia tis gonimotitas
H υπογονιμότητα οφείλεται κατά το 1/3 στη γυναίκα και κατά το 1/3 στον άνδρα.
Βασική αιτία για την ανδρική υπογονιμότητα είναι η ποιότητα του σπέρματος.

Για τη γυναίκα:

Βλάβες στις σάλπιγγες

Όταν οι σάλπιγγες υποστούν ζημιά, απόφραξη ή καταστραφούν, τότε το σπέρμα δυσκολεύεται να φτάσει στο ωάριο ή κλείνει το πέρασμα του γονιμοποιημένου ωαρίου προς τη μήτρα.

Διαταραχές στην ωορρηξία

H γυναίκα μπορεί να μην έχει ωορρηξία ή η ωορρηξία της να γίνεται με άτακτο ρυθμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών συσχετίζεται με διαταραχές της ωορρηξίας, αλλά αυτό δεν είναι δεδομένο.

Ενδομητρίωση

H ενδομητρίωση παρουσιάζεται όταν το ενδομήτριο – δηλαδή ο ιστός που φυσιολογικά επενδύει την κοιλότητα της μήτρας και αποπίπτει μαζί με το αίμα της εμμήνου ρύσεως – αναπτύσσεται εκτός της μήτρας. Το 50% των γυναικών που έχουν ενδομητρίωση μπορεί να εμφανίσουν υπογονιμότητα.

Hλικία

Η γυναικεία γονιμότητα μειώνεται όσο περνάει η ηλικία. Αυτό ξεκινά μετά τα 30, γίνεται πιο εμφανές μετά τα 35 και φυσικά ακόμα πιο σοβαρό μετά τα 40, χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν γυναίκες που συλλαμβάνουν φυσιολογικά στα 42 ή και στα 45 ακόμη.

Αιτίες που οφείλονται στη μήτρα

Καλοήθεις όγκοι ή πολύποδες στη μήτρα μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα, αποφράσσοντας τις σάλπιγγες ή διαταράσσοντας την εμφύτευση του εμβρύου. Ουλές στο εσωτερικό της μήτρας, ανωμαλίες της μήτρας, όπως ένα ασυνήθιστο σχήμα μπορεί να δημιουργούν προβλήματα στη σύλληψη ή τη διατήρηση της κύησης.

Συχνές ερωτήσεις για την Υπογονιμότητα

Η διατροφή παίζει ρόλο στο πόσο γόνιμοι είμαστε;

Ιατρική έρευνα έχει αποδείξει ότι η διατροφή επηρεάζει τόσο πολύ τις πιθανότητες γονιμότητας με ποσοστά επιτυχίας σχεδόν ίδια με αυτά της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Όσον αφορά την γυναικεία υπογονιμότητα, πέρα από το διατροφικό ιστορικό, καθοριστικό ρόλο έχει και το σωματικό βάρος. Γυναίκες που έχουν δείκτη μάζας σώματος κάτω του φυσιολογικού, ακολουθούν στερητικές δίαιτες για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ή πάσχουν από διατροφικές διαταραχές, έχουν μειωμένες πιθανότητες σύλληψης. Επίσης, γυναίκες υπέρβαρες και κυρίως παχύσαρκες, συναντούν το ίδιο πρόβλημα αφού λόγω αυξημένου βάρους υπάρχει διαταραχή στην αναλογία των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης.

To κάπνισμα βλάπτει τη γονιμότητα;

Το κάπνισμα, όπως και το αλκοόλ, έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων στους άνδρες και επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα των ωαρίων στην γυναίκα. Επίσης αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής, πρόωρου τοκετού και γέννησης βρεφών χαμηλού βάρους. Το κάπνισμα από οποιονδήποτε σύντροφο μειώνει στο ένα τρίτο την πιθανότητα σύλληψης σε κάθε κύκλο.

Η συμβουλή μου για την Υπογονιμότητα είναι..

Μην απογοητεύεσαι. Με υπομονή, επιμονή και τη σωστή ιατρική βοήθεια θα καταφέρεις να αποκτήσεις το δικό σου μωρό.