Τι είναι οι καθ’ έξιν αποβολές;

Αποβολή έχουμε όταν μια εγκυμοσύνη χάνεται πριν από την 23η εβδομάδα κύησης. Καθ’ έξιν ή επανειλημμένες αυτόματες αποβολές αποκαλούνται οι επαναλαμβανόμενες συνεχείς αποβολές, τριών ή περισσοτέρων κλινικά αναγνωρισμένων κυήσεων. Η συχνότητά τους είναι 1%-3,5% στο σύνολο των ζευγαριών. Οι καθ’ έξιν αποβολές ταξινομούνται σε πρωτοπαθείς, για τις γυναίκες που δεν έχουν ήδη κάποιο παιδί και δευτεροπαθείς για τις γυναίκες που είναι ήδη μητέρες.

Ποια είναι τα αίτια των καθ΄ έξιν αποβολών;

Τα αίτια των καθ΄ έξιν αποβολών ποικίλουν από γυναίκα σε γυναίκα και περίπτωση σε περίπτωση και χρειάζονται ειδικές εξετάσεις για να εντοπιστούν. Πιο συγκεκριμένα:

  • Συνήθως πρόκειται για γενετικά αίτια στο 50-70% των περιπτώσεων. Οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες είναι από τα πιο κοινά αίτια αποβολής, αλλά συμβαίνουν λιγότερο συχνά σε γυναίκες με καθ΄ έξιν αποβολές.
  • Κάποιες φορές οι επανειλημμένες αποβολές οφείλονται σε ανωμαλίες της μήτρας, όπως ενδομήτριες συμφύσεις, ινομυώματα, ανωμαλίες στο σχήμα. Δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις ανωμαλιών του τραχήλου της μήτρας, όπως ανεπάρκεια του τραχηλικού στομίου.
  • Πολύ συχνά τα αίτια εντοπίζονται σε ορμονικούς παράγοντες, όπως η ανεπάρκεια προγεστερόνης, ανεξέλεγκτη θυρεοειδική νόσος ή σακχαρώδης διαβήτης. Ακόμη και ανοσολογικά μπορεί να είναι τα αίτια, αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, Συστηματικός Ερυθυματώδης Λύκος.
  • Μια πολύ συχνή αιτία είναι οι φλεγμονές από χλαμύδια, ουρεόπλασμα, μυκόπλασμα.
  • Τοξίνες από αλκοόλ, υπερβολική καφεΐνη, κάπνισμα, ακτινοβολία ή διάφορα φάρμακα έχουν θεωρηθεί υπεύθυνα για τις επανειλημμένες αυτόματες αποβολές.
  • Τέλος, για τις καθ’έξιν αποβολές ευθύνεται και η θρομβοφιλία, δηλαδή η τάση προς ανάπτυξη θρόμβωσης, εξ’ αιτίας ανωμαλίας στο σύστημα πήξης, που συνήθως έχει γονιδιακή βάση.
έξιν αποβολές
Τα αίτια των καθ΄ έξιν αποβολών ποικίλουν από γυναίκα σε γυναίκα και περίπτωση σε περίπτωση και χρειάζονται ειδικές εξετάσεις για να εντοπιστούν.
Συνήθως πρόκειται για γενετικά αίτια στο 50-70% των περιπτώσεων.

Ποιες είναι οι εξετάσεις που πρέπει να γίνονται σε Καθ’ έξιν αποβολές;

Χρωμοσωμικός έλεγχος και στους δύο γονείς. Στη γυναίκα ελέγχονται επιπλέον οι θυρεοειδικές ορμόνες, θυρεοειδικά αντισώματα, αντισώματα για Λύκο και καρδιολιπίνη, τα επίπεδα προλακτίνης και ο πηκτικός μηχανισμός. Όλα τα παραπάνω γίνονται με μια απλή εξέταση αίματος. Συστήνεται επιπλέον ένας υπέρηχος κοιλιάς/πυέλου.

Συχνές ερωτήσεις για τις Καθ’έξιν αποβολές

Πότε εμφανίζονται συχνότερα αποβολές κύησης;

Η πιθανότητα αποβολής ελαττώνεται όσο προχωρά η κύηση. Από 15% στην αρχή την κύησης, πέφτει στο 6-8% όταν φανεί θετική καρδιακή λειτουργία στον υπέρηχο κατά την 6η εβδομάδα την κύησης. Εφόσον το υπερηχογράφημα στις 8 εβδομάδες είναι φυσιολογικό, ο κίνδυνος αποβολής ελαττώνεται περαιτέρω στο 2-3%.

Ποια είναι η πιθανότητα επιτυχούς εγκυμοσύνης μετά από 2 ή 3 συνεχόμενες αποβολές;

70-75% μετά από 2 συνεχόμενες αποβολές, 70% μετά από 3 συνεχόμενες αποβολές σε γυναίκες που έχουν ήδη τεκνοποιήσει, 50-65% μετά από 3 συνεχόμενες αποβολές σε γυναίκες που δεν έχουν παιδιά.

Η συμβουλή μου για τις Καθ’έξιν αποβολές

Αναζήτησε τα αίτια, σκέψου θετικά και σε λίγους μήνες θα κρατάς στην αγκαλιά σου το δικό σου μωρό.