Τι είναι η μέθοδος της εξωσωματικής γονιμοποίησης;
Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η γνωστότερη μέθοδος στον τομέα της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, η οποία περιλαμβάνει τη γονιμοποίηση του ωαρίου και την επώασή του στο εργαστήριο.
Πότε ένα ζευγάρι είναι υποψήφιο για εξωσωµατική γονιµοποίηση;
Η μέθοδος της εξωσωµατικής γονιµοποίησης επιλέγεται όταν τα προβλήματα στο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας δεν μπορούν να ξεπεραστούν, όταν το σπέρμα του συζύγου είναι αδύναμο ή όταν συνυπάρχουν οι δύο παράγοντες που προαναφέρθηκαν. Επιλέγεται επίσης όταν άλλες μέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έχουν αποτύχει, όπως η σπερματέγχυση. Επιπλέον, εάν η γυναίκα έχει περάσει τα 40 έτη και το ζευγάρι δεν μπορεί να συλλάβει φυσιολογικά, συνήθως προτείνεται η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης προκειμένου να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Ποια είναι η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης;
Η εξωσωματική γονιμοποίηση έχει τα ακόλουθα βήματα:
Διέγερση των ωοθηκών για παραγωγή πολλών ωαρίων
Με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή επιτυγχάνουμε τη ανάπτυξη περισσότερων ωαρίων από το ένα που παράγει η γυναίκα στο φυσικό της κύκλο. Με υπερηχογράφημα, παρακολουθούμε την αύξηση του μεγέθους των ωοθυλάκιων, μέσα στα οποία βρίσκονται τα ωάρια. Η διέγερση ολοκληρώνεται όταν τα ωοθυλάκια αποκτήσουν το κατάλληλο μέγεθος και έτσι προσδιορίζεται η ημέρα και η ώρα της ωοληψίας
Συλλογή Ωαρίων
Η Ωοληψία διαρκεί 15 λεπτά. Πραγματοποιείται διακολπικά με τη βοήθεια υπερηχογραφικής παρακολούθησης και γίνεται υπό την επήρεια ελαφριάς νάρκωσης (μέθης). Η μέθοδος είναι ανώδυνη και απαιτεί απλά ανάπαυση μετά το τέλος της για 30 λεπτά με 1 ώρα. Την ίδια ημέρα συλλέγεται και το σπέρμα του συζύγου.
Γονιμοποίηση
Στη συνέχεια πραγματοποιείται η γονιμοποίηση με το σπέρμα του συζύγου, το οποίο έχουμε ήδη επεξεργαστεί με ειδικές τεχνικές. Κάθε ωάριο τοποθετείται σε ένα τριβλίο μαζί με μικρή ποσότητα σπέρματος, με σκοπό ένα σπερματοζωάριο να διεισδύσει σε κάθε ωάριο και να το γονιμοποιήσει. Το επόμενο πρωί ελέγχεται η γονιμοποίηση των ωαρίων και στις ημέρες που ακολουθούν παρακολουθείται η εξέλιξή τους.
Παραλλαγή της κλασικής εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι η μίκρογονιμοποίηση, όπως συνηθίζεται να λέγεται, όπου το ωάριο συλλαμβάνεται με μια ειδική λαβίδα και το σπερματοζωάριο ενίεται εντός του ωαρίου.
Εμβρυομεταφορά
Είναι μια απλή διαδικασία που δεν απαιτεί αναλγησία. Γίνεται συνήθως 2-3 ημέρες μετά την ωοληψία. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει σε στάδιο βλαστοκύστης, δηλαδή 6-7 ημέρες μετά τη συλλογή των ωαρίων. Τα έμβρυα τοποθετούνται στην ενδομήτρια κοιλότητα με τη βοήθεια ενός λεπτού πλαστικού καθετήρα που περνά μέσα από τον τράχηλο. Ο αριθμός των εμβρύων που θα μεταφερθούν συναποφασίζεται με το ζευγάρι. Μετά την εμβρυομεταφορά, η γυναίκα παραμένει κλινήρης για περίπου μισή ώρα και έπειτα μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της.
Μέθοδος εξωσωματικής σε φυσικό κύκλο
Αν δεν θέλεις ή δεν μπορείς να ακολουθήσεις κάποια εκτενή φαρμακευτική αγωγή για την διέγερση των ωοθηκών, τότε μπορείς να ακολουθήσεις εξωσωματική με φυσικό κύκλο.
Με αυτή την μέθοδο γίνεται η λήψη ενός ή δύο ωαρίων χωρίς να προηγηθεί ορμονική διέγερση των ωοθηκών. Το ωάριο στη συνέχεια γονιμοποιείται με σπερματοζωάριο του συντρόφου και καλλιεργείται στο εργαστήριο.
Αν η ανάπτυξή είναι επιτυχημένη, το γονιμοποιημένο ωάριο, μεταφέρεται στη μήτρα την 3η ή 5η ημέρα της καλλιέργειας.
Μέθοδος εξωσωματικής με δανεικά ωάρια
Αν τα ωάρια μιας γυναίκας είναι κακής ποιότητας και εμποδίζουν σημαντικά την επίτευξη μιας εγκυμοσύνης, τότε προτείνεται η εξωσωματική με δανεικά ωάρια, δηλαδή, η χρήση ωαρίων από άλλη γυναίκα (δότρια).
Αυτή η λύση παρουσιάζει υψηλά ποσοστά επιτυχίας και έχει χαρίσει μωράκια σε πολλά ζευγάρια που χρόνια προσπαθούσαν να αποκτήσουν το δικό τους μωρό.
Συμπτώματα μετά από διαδικασία εξωσωματικής και πριν τη β΄ χοριακή
Αφου ολοκληρωθεί η διαδικασία της εξωσωματικής, μετά από 2 περίπου εβδομάδες, θα πρέπει να κάνεις την εξέταση της β΄ χοριακής, η οποία με αξιοπιστία θα σου δείξει αν είσαι έγκυος ή όχι.
Μέχρι τότε, ότι συμπτώματα και αν παρατηρήσεις δεν αποτελούν ουσιαστικές ενδείξεις πιθανής εγκυμοσύνης.
Μπορεί για παράδειγμα να νιώσεις το στήθος σου πρησμένο, αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στη λήψη προγεστερόνης και την κατακράτηση υγρών που προκαλεί.
Ακόμη και λίγο αίμα αν δεις ή αν νιώσεις πόνους περιόδου δεν αποτελούν ξεκάθαρες ενδείξεις εγκυμοσύνης. Σε κάθε περίπτωση όμως καλό είναι να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου!
Πώς διαμορφώνονται οι τιμές της β΄ χοριακης μετά από εξωσωματική!
Την 12η μέρα μετά τη εξωσωματική και συγκεκριμένα, μετά την εμβρυομεταφορά, θα πρέπει να κάνεις το αιματολογικό τεστ εγκυμοσύνης, δηλαδή την εξέταση της β΄χοριακης. Αυτή η εξέταση μετράει την ορμόνη hCG (ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη).
Η hCG είναι μια ορμόνη που αρχίζει να παράγεται μετά την επιτυχή εμφύτευση του εμβρύου στο ενδομήτριο, το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας. Αυτό συμβαίνει 6-7 ημέρες περίπου μετά τη γονιμοποίηση.
Συνεπώς, τα επίπεδα της ορμόνης μπορούν να ανιχνευθούν από την 12η ημέρα μετά τη σύλληψη.
Για σίγουρα αποτελέσματα προτείνεται η 14η ημέρα, η οποία θα αποτελέσει για σένα ημέρα σταθμό στη ζωή σου, αφού είναι η μέρα που θα μάθεις αν τελικά τα κατάφερες να μείνεις έγκυος ή όχι.
Καταρχήν, αν η τιμή της β΄ χοριακής είναι μεγαλύτερη από 5 mIU / mL, σε γενικές γραμμές θεωρείται θετική ενώ κάτω από 5 mIU / mL θεωρείται αρνητική.
Σε κάθε περίπτωση και για να είμαστε πιο σίγουροι θέλουμε οι τιμές της β΄χοριακής να είναι μεγαλύτερες από 25 mIU / mL.
Γενικά οι τιμές της β΄χοριακής τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης διαμορφώνονται ως εξής:
- 3 εβδομάδες LMP: 5 – 50 mIU/mL
- 4 εβδομάδες LMP: 5 – 426 mIU/mL
- 5 εβδομάδες LMP: 18 – 7.340 mIU/mL
- 6 εβδομάδες LMP: 1.080 – 56.500 mIU/mL
Να θυμασαι οτι σε μια φυσιολογική κύηση οι τιμές της β΄χοριακής πρέπει να αυξάνονται κατά τουλάχιστον 70% κάθε 48 με 72 ώρες.
Τα επίπεδα της β΄ χοριακής είναι συνήθως υψηλότερα σε δίδυμες ή πολύδυμες εγκυμοσύνες.
Γενικότερα, το εύρος των φυσιολογικών τιμών είναι μεγάλο και μπορεί να διαφέρει από έγκυο σε έγκυο αλλά και από εγκυμοσύνη σε εγκυμοσύνη.
Συμπτώματα εγκυμοσύνης μετά από μια εξωσωματική
Συγχαρητήρια! Είσαι έγκυος!
Από εδώ και πέρα θα παρουσιάζεις κοινά τα συμπτώματα εγκυμοσύνης με όλες τις υπόλοιπες έγκυες γυναίκες, ανεξάρτητα από τη μέθοδο που επετεύχθη η εγκυμοσύνη.
Ενδεικτικά, κάποια από αυτά:
- Ευαισθησία ή πόνος στο στήθος.
- Ναυτία και εμετός.
- Κούραση.
- Υπνηλία και ανάγκη για ξεκούραση.
- Πόνος στη μήτρα, παρόμοιος με εκείνον της περιόδου.
- Πόνος στη βουβωνική χώρα.
- Συχνή ανάγκη ούρησης.
- Κολπικές εκκρίσεις.
- Εντονες συναισθηματικές διακυμάνσεις.
Ποιο είναι το κόστος μιας εξωσωματικής γονιμοποίησης;
Το κόστος για την εξωσωματική γονιμοποίηση εξαρτάται από την ακριβή μέθοδο που θα ακολουθηθεί αλλά και τις εξετάσεις, τις θεραπείες ή τα φάρμακα που θα επιλεχθούν.
Ο γιατρός σου, ανάλογα με το ιστορικό σου και σε συνεργασία με το κέντρο εξωσωματικής ή την κλινική που θα συνεργαστείτε, θα σε ενημερώσει για το κόστος.
Για παράδειγμα, η εξωσωματική με δανεικά ωάρια έχει διαφορετικό κόστος από μια εξωσωματική με ωάρια της ίδιας της γυναίκας.
Τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης
Οι παράγοντες που οδηγούν σε μια επιτυχή ή όχι εξωσωματική γονιμοποίηση είναι αρκετοί και εξαρτώνται κυρίως από την ηλικία και το ιστορικό της γυναίκας.
Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το αποτέλεσμα είναι:
- Η ποιότητα και ο αριθμός των εμβρύων που θα εμφυτευθούν.
- Το σπέρμα.
- Η αιτία της υπογονιμότητας.
- Το κέντρο γονιμοποίησης που θα επιλέξεις ή που συνεργάζεται ο γιατρός σου.
Σε γυναίκες με ηλικία κάτω από τα 35 έτη τα ποσοστά επιτυχίας είναι αρκετά υψηλά, ενώ όσο η γυναίκα μεγαλώνει τα ποσοστά αυτά μειώνονται.
Γνώρισέ με
Κάλεσέ με στο 210 6432 630 για να γνωριστούμε από κοντά ή συμπλήρωσε την ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ώστε να σε καλέσω και να προγραμματίσουμε μία συνάντηση.
Σαν γιατρός ειδικεύομαι στην υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση και έχω αντιμετωπίσει πολλά περιστατικά. Είμαι εδώ για να σε βοηθήσω και να σε στηρίξω με την 15ετή εμπειρία μου.
Συχνές ερωτήσεις για την Εξωσωματική γονιμοποίηση
Πόσοι κύκλοι Εξωσωματικής Γονιμοποίησης επιτρέπονται;
Ποιο είναι το ποσοστό επιτυχίας της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης;
Οι ειδικοί εξηγούν ότι για μια γυναίκα 30 χρονών το ποσοστό επιτυχίας μπορεί να είναι 40% ανά κύκλο αλλά οι πιθανότητες κύησης μετά τα 40 μειώνονται.
Υπάρχει περίπτωση παλίνδρομης κύησης μετά από εξωσωματική
Αυτές οι αιτίες περιλαμβάνουν γενετικές ή ανατομικές ανωμαλίες, διάφορες λοιμώξεις ή εξωγενείς παράγοντες όπως το άγχος, η ηλικία, το κάπνισμα. Μια παλίνδρομη κύηση είναι πιθανό να συμβεί ακόμη και μετά από τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Η συμβουλή μου για την Εξωσωματική γονιμοποίηση είναι…
Αν έχεις κάνει εξωσωματική γονιμοποίηση περιόρισε τις δραστηριότητες που προκαλούν σωματική κόπωση.