Τι είναι η αντισύλληψη;

Η αντισύλληψη είναι η τεχνική που εφαρμόζεται για την πρόληψη μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Οι αντισυλληπτικές μέθοδοι διακρίνονται σε φυσικούς και τεχνητούς τρόπους, που χρησιμοποιούνται για την αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Ποιες είναι οι φυσικοί μέθοδοι αντισύλληψης;

Οι πιο γνωστές μέθοδοι φυσικής αντισύλληψης είναι:

 • Η Μέθοδος του ρυθμού: Αποφεύγεις τις επαφές τις γόνιμες μέρες του κύκλου.
 • Ο θηλασμός: Η φύση έχει προνοήσει τη προστασία της λεχωΐδας, από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι, οι φυσικοί μέθοδοι είναι ανασφαλείς και το ποσοστό επίτευξης μιας εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα ψηλό.

antisilipsi
Oι φυσικοί μέθοδοι είναι ανασφαλείς και το ποσοστό επίτευξης μιας εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα ψηλό.
Οι τεχνητές μέθοδοι αντισύλληψης είναι σαφώς πιο ασφαλείς και με πολύ υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας.

Ποιοι είναι οι τεχνητοί τρόποι αντισύλληψης;

Οι τεχνητές μέθοδοι αντισύλληψης είναι σαφώς πιο ασφαλείς και με πολύ υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας. Η καταλληλότητα για την κάθε μέθοδο διαφέρει από άτομο σε άτομο και πρέπει να συζητηθεί αποκλειστικά με τον γυναικολόγο. Οι πιο γνωστές μέθοδοι είναι:

 • Ενδομήτριο σπείραμα (σπιράλ): Τοποθετείται μέσα στη μήτρα από γυναικολόγο στην αρχή της εμμήνου ρύσεως και προσφέρει αντισυλληπτική προστασία για 3 ή 5 χρόνια.
 • Αντισυλληπτικά χάπια: Συνδυασμός δύο ορμονών, οιστρογόνο και προγεσταγόνο, που λαμβάνονται από το στόμα καθημερινά για 21 ή 28 ημέρες.
 • Κολπικό διάφραγμα: Ένας δακτύλιος διαμέτρου 5,4 εκ που περιέχει ορμόνες παρόμοιες με το αντισυλληπτικό δισκίο και εφαρμόζεται ενδοκολπικά από την ίδια τη γυναίκα, συνήθως με σπερματοκτόνες κρέμες.
 • Το ανδρικό προφυλακτικό: Λειτουργεί ως φράγμα, εμποδίζοντας το σπέρμα να φτάσει στον κόλπο της γυναίκας.
 • Επείγουσα αντισύλληψη ή το χάπι της επόμενης μέρας: Λήψη ορμονικού σκευάσματος, το οποίο περιέχει μεγάλη δοσολογία προγεστερόνης. Η λήψη πρέπει να γίνει εντός 72 ωρών από την επαφή. Όσο νωρίτερα ληφθεί μετά την επαφή, τόσο πιο αποτελεσματικό είναι. 
 • Στείρωση: Χειρουργική επέμβαση κατά την οποία οι σάλπιγγες αποκλείνονται για να εμποδίζεται η γονιμοποίηση. Η παραγωγή των γυναικείων ορμονών, η σεξουαλική επιθυμία και ο κύκλος δεν επηρεάζονται.

Άλλες μέθοδοι, με σπανιότερη εφαρμογή, είναι τα υποδερμικά εμφυτεύματα βραδείας αποδέσμευσης ορμονών ή ενδομυϊκή χορήγηση ορμονών και οι σπερματοκτόνες ουσίες, όπως τα κολπικά υπόθετα, οι κρέμες και ο αφρός.

Γνώρισέ με

Κάλεσέ με στο 210 6432 630 για να γνωριστούμε από κοντά ή συμπλήρωσε την ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ώστε να σε καλέσω και να προγραμματίσουμε μία συνάντηση.

Σαν γιατρός ειδικεύομαι στην υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση και έχω αντιμετωπίσει πολλά περιστατικά. Είμαι εδώ για να σε βοηθήσω και να σε στηρίξω με την 15ετή εμπειρία μου.

  Συχνές ερωτήσεις για την Αντισύλληψη

  Τι είναι η επείγουσα αντισύλληψη - Το χάπι της επόμενης μέρας;

  Είναι η μέθοδος πρόληψης μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης μέσω της λήψης ορμονικού σκευάσματος, το οποίο περιέχει μεγάλη δοσολογία προγεστερόνης. Η λήψη πρέπει να γίνει εντός 72 ωρών από την επαφή. Σήμερα, κυκλοφορεί και το νέο χάπι επείγουσας αντισύλληψης και έχει δράση έως και πέντε ημέρες μετά την σεξουαλική επαφή. Πρέπει να ξέρεις ότι αυτή η μέθοδος δεν πρέπει να αντικαταστήσει τις μόνιμες μεθόδους αντισύλληψης και ότι η συχνή χρήση μπορεί να προκαλέσει ορμονικές διαταραχές και ανωμαλίες του κύκλου.

  Να πάρω το χάπι της επόμενης μέρας;

  Για να πάρεις το χάπι θα πρέπει αρχικά να συμβουλευτείς τον Γυναικολόγο σου. Κανένα φαρμακευτικό σκεύασμα δεν έχει μηδενικές παρενέργειες και δεν πρέπει να καταναλώνεται αλόγιστα.

  Πως λειτουργεί το σπιράλ;

  Το ενδομήτριο σπείραμα ή το γνωστό «σπιράλ», είναι μια συσκευή από εύκαμπτο υλικό, το οποίο συνήθως είναι πλαστικό ή συνδυασμός πλαστικού-μετάλλου και έχει μήκος 2-4 εκατοστά. Εισάγεται από τον τράχηλο και τοποθετείται εντός της μητρικής κοιλότητας. Μπορεί να παραμείνει εκεί για 3-5 χρόνια, ανάλογα με την ποιότητα του υλικού και την αντίδραση του οργανισμού. Το σπιράλ δρα με πολλούς και διάφορους τρόπους.

  Η πιο γνωστή θεωρεία της δράσης του σπιράλ είναι η κινητοποίηση των λευκών αιμοσφαιρίων, που είναι η φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού στη παρουσία ξένου σώματος μέσα μήτρα. Τα λευκά αιμοσφαίρια συγκεντρώνονται γύρω από το σπιράλ και έτσι δημιουργούν εχθρικό περιβάλλον στην εμφύτευση και ανάπτυξη του γονιμοποιημένου ωάριου. Υπάρχουν πολλοί τύποι σπειραμάτων (σπιράλ), που διαφέρουν σε σχήμα, μέγεθος ακόμα και σύσταση.

  Ο τύπος που ταιριάζει σε κάθε γυναίκα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι η ηλικία της γυναίκας, το μέγεθος της μήτρας, ο αριθμός τοκετών, ακόμα και το είδος τοκετού.

  Χρειάζεται νάρκωση για την τοποθέτηση του σπιράλ;

  Η τοποθέτηση του σπιράλ είναι απλή διαδικασία και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων γίνεται στο ιατρείο, χωρίς νάρκωση. Είναι ελάχιστες εκείνες οι περιπτώσεις που πρέπει η γυναίκα να λάβει κάποιας μορφής νάρκωση και κυρίως εξαρτώνται από την ίδια (μικρή ανοχή στον πόνο ή δυσανεξία στη γυναικολογική εξέταση).

  Η συμβουλή μου για την Αντισύλληψη ειναι…

  Η αντισύλληψη είναι πολύ σημαντική για τον σωστό οικογενειακό προγραμματισμό.