Τι είναι το υπερηχογράφημα;

Tο υπερηχογράφημα είναι μια εξέταση που πραγματοποιείται με ειδικό μηχάνημα (υπερηχοτομογράφος), το οποίο χρησιμοποιώντας τα ηχητικά κύματα αναπαράγει εικόνες του εμβρύου και των εσωτερικών οργάνων του, του πλακούντα και του αμνιακού σάκου. Έτσι, ο γιατρός μπορεί να βεβαιωθεί ότι το μωρό αναπτύσσεται σωστά και να μετρήσει το ύψος και το βάρος του.

Η χρήση των υπερήχων στην κύηση είναι πάρα πολύ σημαντική. Είναι μια τεχνική εντελώς ασφαλής για το έμβρυο, δεν προκαλεί ανωμαλίες και μπορεί να επαναλαμβάνεται όσο συχνά χρειάζεται.

Ποια είναι τα πιο σημαντικά υπερηχογραφήματα;

Υπερηχογράφημα 1ης επίσκεψης:

Αποτελεί το πρώτο σημαντικό υπερηχογράφημα. Γίνεται ενδοκολπικά και αρχικά βλέπουμε ότι η κύηση είναι ενδομήτρια, καθορίζουμε τον τόπο εμφύτευσης, όσο πιο ψηλά στην μήτρα, τόσο καλύτερα και τέλος βλέπουμε την καρδιακή λειτουργία. Για να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε όλα τα παραπάνω, θα πρέπει το υπερηχογράφημα να γίνει την 6η με 7η εβδομάδα.

Αυχενική διαφάνεια:

Πραγματοποιείται μεταξύ 11ης και 13ης εβδομάδας κυήσεως. Σε συνδυασμό με την μέτρηση του ΡΑΡΡ-Α στο αίμα της μητέρας, μας δίνει τις πιθανότητες για την ύπαρξη κάποιας χρωμοσωμικής ανωμαλίας – σύνδρομο DOWN, τρισωμία 18, τρισωμία 13. Με την αυχενική διαφάνεια εκτός από την πιθανότητα για κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία, μπορούμε να εντοπίσουμε και άλλες πιθανές βλάβες, όπως καρδιακές ανωμαλίες ή ανωμαλίες του κεντρικού νευρικού συστήματος του εμβρύου.

Υπέρηχος β-Επιπέδου:

Πραγματοποιείται μεταξύ 20ης και 23ης εβδομάδας. Μας δίνει πληροφορίες για την πλήρη ανατομία το εμβρύου. Με το υπερηχογράφημα β΄επιπέδου γίνεται λεπτομερής έλεγχος της ανάπτυξης και ανιχνεύονται τυχόν ανωμαλίες στην ανατομία του εμβρύου. Ελέγχονται αναλυτικά όλα τα όργανά του, όπως νευρικό, καρδιαγγειακό & πεπτικό σύστημα, νεφροί και άλλα.

Επιπλέον, ελέγχεται ο όγκος του αμνιακού υγρού, η θέση και η κατάσταση του πλακούντα, το μήκος του τραχήλου και άλλες παράμετροι που δίνουν στοιχεία για την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Αν δεν το γνωρίζεις ήδη, σε αυτό τον υπέρηχο μπορείς να μάθεις και το φύλο του μωρού.

Doppler κυήσεως:

Πραγματοποιείται μεταξύ 32ης και 36ης εβδομάδας κύησης. Σκοπός του doppler κύησης είναι ο καθορισμός της ανάπτυξης του εμβρύου και συγχρόνως η μελέτη της αιμάτωσης της μήτρας, του πλακούντα και του ίδιου του εμβρύου.

Αυτό γίνεται με την μελέτη της Ομφαλικής Αρτηρίας, της Μέσης Εγκεφαλικής Αρτηρίας του εμβρύου και των δύο Μητριαίων Αρτηριών της μητέρας. Mε τη συγκεκριμένη εξέταση, συλλέγουμε πληροφορίες αρχικά για την καλή οξυγόνωση του εμβρύου και κατά δεύτερον για την καλή κυκλοφορία στο αγγειακό δίκτυο της μητέρας. Ετσι, μπορούμε να καθορίσουμε εάν υπάρχει πιθανότητα για εκδήλωση υστέρησης της ενδομήτριας ανάπτυξης του εμβρύου ή την εκδήλωση προεκλαμψίας στην μητέρα.

Γνώρισέ με

Κάλεσέ με στο 210 6432 630 για να γνωριστούμε από κοντά ή συμπλήρωσε την ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ώστε να σε καλέσω και να προγραμματίσουμε μία συνάντηση.

Σαν γιατρός ειδικεύομαι στην υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση και έχω αντιμετωπίσει πολλά περιστατικά. Είμαι εδώ για να σε βοηθήσω και να σε στηρίξω με την 15ετή εμπειρία μου.

  Συχνές ερωτήσεις για τα Υπερηχογραφήματα

  Τι θα πρέπει να προσέχω κατά το υπερηχογράφημα;

  Επειδή είναι μια τεχνική που αρχικά βασίζεται στην τεχνολογία, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί στο μηχάνημα που διαθέτει ο γιατρός μας. Κατά δεύτερον, κάποια υπερηχογραφήματα είναι πολύ εξειδικευμένα και θα πρέπει να πραγματοποιούνται από γιατρούς που ασχολούνται αποκλειστικά με τον προγεννητικό έλεγχο.

  Υπάρχουν παρενέργειες από τη χρήση υπερήχων;

  Το υπερηχογράφημα είναι μη επεμβατική διαδικασία και, όταν εφαρμόζεται από ειδικευμένους γιατρούς, δεν προκαλεί καμία βλάβη στη μητέρα ή το έμβρυο. Ωστόσο, συνιστάται να γίνεται μόνο όσες φορές είναι απαραίτητο και όταν υπάρχουν ενδείξεις για τις οποίες ο γυναικολόγος χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, καθώς οι επιπτώσεις μιας υπερβολικής χρήσης στο έμβρυο δεν έχουν μελετηθεί.

  Ποια είναι η διαδικασία του υπερηχογραφήματος.

  Η διαδικασία με την οποία πραγματοποιείται η εξέταση είναι απλή και εντελώς ανώδυνη: Ο γιατρός, αφού απλώσει στην κοιλιά σου ένα τζελ, ώστε να εφάπτεται σωστά η κεφαλή του μηχανήματος (ηχοβολέας) με το δέρμα, κινεί τον ηχοβολέα ελέγχοντας στην οθόνη και αποθηκεύοντας τις εικόνες. Κατά μέσο όρο, μία εξέταση με υπέρηχο διαρκεί περίπου 5-10 λεπτά.

  Η συμβουλή μου για τα Υπερηχογραφήματα

  Η πρώτη φορά που βλέπεις το μωρό σου είναι στα υπερηχογραφήματα. Απόλαυσε τις στιγμές, είναι μοναδικές.