Τι είναι το τεστ εγκυμοσύνης;

Το τεστ εγκυμοσύνης μετρά την ορμόνη “b-hCG”, δηλαδή την β-Χοριακή Γοναδοτροπίνη, μια ορμόνη που παράγεται από τον οργανισμό στην αρχή της κύησης. Για να μάθεις αν είσαι έγκυος, υπάρχουν δύο τρόποι:

  • Τεστ εγκυμοσύνης με ούρα, που μπορείς να το κάνεις μόνη σου στο σπίτι.
  • Τεστ εγκυμοσύνης με περιφερικό αίμα, που πρέπει να γίνει σε ένα μικροβιολογικό εργαστήριο.

Πότε πρέπει να κάνω τεστ εγκυμοσύνης;

Η ανίχνευση της β-χοριακής Γοναδοτροπίνης στο αίμα γίνεται 7 ημέρες μετά την σύλληψη. Το τεστ εγκυμοσύνης με ούρα είναι ευαίσθητο σε τιμές β-χοριακής πάνω από 25mIu/l. Για αυτό τον λόγο, το τεστ των ούρων θα πρέπει να πραγματοποιείται 3-4 ημέρες μετά την καθυστέρηση. Αν θέλεις πιο άμεσα αποτελέσματα μπορείς να επιλέξεις το τεστ του αίματος, το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει μια εγκυμοσύνη νωρίτερα και είναι και πιο αξιόπιστο.

Γιατί τα τεστ εγκυμοσύνης μετρούν την β-Χοριακή;

Η μέτρηση της β-Χοριακής Γοναδοτροπίνης στο αίμα είναι μια μέθοδος για να δούμε αν μια εγκυμοσύνη εξελίσσεται ομαλά. Οι τιμές της θα πρέπει να έχει μια αύξηση τουλάχιστον κατά 70%, σχεδόν να διπλασιάζεται δηλαδή, ανά 48 ώρες. Με τον τρόπο αυτό, εάν τα αποτελέσματα είναι εντός των επιτρεπτών ορίων, γνωρίζουμε αν η έκβαση της εγκυμοσύνης θα είναι θετική.

Εάν ο γιατρός σου ζητά επαναλαμβανόμενες μετρήσεις της β-Χοριακής, αυτές θα πρέπει να γίνονται στο ίδιο εργαστήριο για να διασφαλίζουμε την σταθερότητα του αποτελέσματος.

Γνώρισέ με

Κάλεσέ με στο 210 6432 630 για να γνωριστούμε από κοντά ή συμπλήρωσε την ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ώστε να σε καλέσω και να προγραμματίσουμε μία συνάντηση.

Σαν γιατρός ειδικεύομαι στην υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση και έχω αντιμετωπίσει πολλά περιστατικά. Είμαι εδώ για να σε βοηθήσω και να σε στηρίξω με την 15ετή εμπειρία μου.

    Συχνές ερωτήσεις για τα Τεστ Εγκυμοσύνης

    Μπορεί η μέτρηση της β χοριακής να διαγνώσει παθολογικές καταστάσεις;

    Η μέτρηση της β-Χοριακής πολλές φορές βοηθά στην διάγνωση παθολογικών καταστάσεων, όπως τη διάγνωση μίας εξωμήτριας κύησης ή τη διάγνωση και παρακολούθηση της Μύλης Κύησης, που αποτελεί παθολογική εξέλιξη μιας εγκυμοσύνης. Η παρακολούθηση της β-Χοριακής χρησιμεύει επίσης και στη διάγνωση χρωμοσωμικών ανωμαλιών, αφού έχει τεκμηριωθεί ότι οι αυξημένες τιμές της στο 2ο τρίμηνο συσχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα ύπαρξης διαφόρων Τρισωμιών.

    Γιατί η β-Χοριακή είναι υψηλή;

    Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολύδυμη κύηση ή σε μια παθολογική κατάσταση που ονομάζεται Μύλη κύηση. Το υπερηχογράφημα θα μας λύσει το διαγνωστικό δίλλημα.

    Η β-Χοριακή είναι χαμηλή. Τι πρεπεί να κάνω;

    Αυτό μπορεί να σημαίνει μια καθυστερημένη σύλληψη ή μια κακή έκβαση της κυήσεως. Το τεστ αίματος θα πρέπει να επαναληφθεί σε δύο 24ωρα. Αν παραμένει χαμηλό, τότε θα πρέπει να επισκεφτείς τον γιατρό σου για περαιτέρω έλεγχο, ενώ αν αυτή έχει διπλασιαστεί, τότε η εγκυμοσύνη μάλλον πάει καλά.

    Έκανα τεστ ούρων και βγήκε αρνητικό. Υπάρχει περίπτωση να είμαι έγκυος;

    Η αξιοπιστία των τεστ ούρων μερικές φορές είναι αμφισβητήσιμη. Μπορεί να έχει γίνει μια καθυστερημένη σύλληψη και να βγει αρνητικό, ενώ υπάρχει εγκυμοσύνη. Μπορεί να έχει γίνει με λάθος τρόπο, π.χ. όχι με πρωινά ούρα, ή μπορεί το ίδιο τεστ να έχει λήξει. Θα πρέπει να ελέγχεις την ημερομηνία λήξης του τεστ και να ακολουθείς πιστά τις οδηγίες χρήσης.

    Η συμβουλή μου για τα Τεστ Εγκυμοσύνης είναι…

    Αν το τεστ κύησης με ούρα είναι θετικό, επιβεβαίωσε την εγκυμοσύνη σου και με μια εξέταση αίματος.