Τι είναι ο Μη Επεμβατικός Προγεννητικός Έλεγχος;

Μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος είναι το τεστ με το οποίο με μια απλή αιμοληψία από τη μητέρα εξετάζουμε το γενετικό υλικό (DNA) του εμβρύου που κυκλοφορεί στο αίμα της για τις πιο κοινές χρωμοσωμικές ανωμαλίες και σύνδρομα.

Με ποιες μεθόδους γίνεται ο Μη Επεμβατικός Έλεγχος;

Ο μη επεμβατικός έλεγχος για χρωμοσωμικές ανωμαλίες γίνεται με:

Πενταπλό Τεστ

Αποτελεί μια μέθοδο, όπου υπολογίζεται ο κίνδυνος για χρωμοσωμική ανωμαλία, με τη χρήση βιοχημικών δεικτών από το αίμα της μητέρας και τον συνυπολογισμό από υπερηχογραφικούς δείκτες. Δεν αποτελεί διάγνωση, αλλά μας παρέχει μόνο πιθανότητες. Με τον τρόπο αυτό μειώνουμε την χρήση των επεμβατικών μεθόδων.

NIFT (Non-invasive Fetal Test)

Αποτελεί την πιο νέα μέθοδο προγεννητικού ελέγχου. Από το περιφερικό αίμα της μητέρας, απομονώνουμε εμβρυικά κύτταρα και εξετάζουμε τον καρυότυπο. Δυστυχώς, έχει ακόμη κάποιους περιορισμούς. Θα πρέπει το ποσοστό των εμβρυικών κυττάρων να είναι πάνω από 4% στο αίμα της μητέρας, η μητέρα δεν θα πρέπει να είναι παχύσαρκη, δεν έχουμε ασφαλή αποτελέσματα σε πολύδυμες κυήσεις και έχει μεγάλη σημασία η αξιοπιστία του εργαστηρίου. Σίγουρα όμως αποτελεί το μέλλον στην προγεννητική διάγνωση.

Προεμφυτευτικό έλεγχο

Με την έκρηξη της IVF, έχουμε και την δυνατότητα του προεμφυτευτικού ελέγχου, δηλαδή τον γονιδιακό έλεγχο των εμβρύων πριν την μεταφορά τους στη μήτρα της μητέρας. Αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, ασφαλές και μας γλιτώνει από επεμβατικές μεθόδους, που μπορεί να μας στοιχίσουν την εγκυμοσύνη που θα προκύψει από την εξωσωματική, η οποία είναι πολύτιμη.

Γνώρισέ με

Κάλεσέ με στο 210 6432 630 για να γνωριστούμε από κοντά ή συμπλήρωσε την ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ώστε να σε καλέσω και να προγραμματίσουμε μία συνάντηση.

Σαν γιατρός ειδικεύομαι στην υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση και έχω αντιμετωπίσει πολλά περιστατικά. Είμαι εδώ για να σε βοηθήσω και να σε στηρίξω με την 15ετή εμπειρία μου.

  Συχνές ερωτήσεις για τον Μη Επεμβατικό Έλεγχο

  Τι συμβαίνει όταν στον μη επεμβατικό προγεννητικός έλεγχο προκύψουν ευρύματα;

  Εάν ο μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος δείξει ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος το έμβρυο να έχει τρισωμία 21,18 ή 13, δεν σημαίνει ότι το έμβρυο έχει σίγουρα ένα από αυτά τα σύνδρομα, παρόλο που είναι εξαιρετικά πιθανόν. Σε αυτή την περίπτωση ενδείκνυται περαιτέρω έλεγχος με μια από τις επεμβατικές μεθόδους, αμνιοπαρακέντηση ή λήψη τροφοβλάστης.

  Πότε γίνεται ο μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος;

  Η εξέταση εφαρμόζεται από την 10η εβδομάδα κύησης και μετά. Με μία απλή αιμοληψία από το αίμα της εγκύου και προσδιορίζεται με μεγάλη ακρίβεια ο κίνδυνος το έμβρυο να έχει σύνδρομο Down ( τρισωμία 21), σύνδρομο Edward’s (τρισωμία 18) και σύνδρομο Patau (τρισωμία 13) καθώς και αριθμητικές ανωμαλίες των χρωμοσωμάτων του φύλου.

  Η συμβουλή μου για τον Μη Επεμβατικό Έλεγχο

  Επέλεξε τον μη επεμβατικό προγεννητικό έλεγχο, όταν δεν υπάρχουν ενδείξεις για χρωμοσωμικές ανωμαλίες.