Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης κυήσεως;

Στην διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να εμφανιστεί αύξηση στο σάκχαρο του αίματος της εγκύου. Η αύξηση αυτή περιγράφεται ως σακχαρώδης διαβήτης της κύησης. Μπορεί να οφείλεται σε αιτίες που προϋπήρχαν της κύησης, π.χ. Σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι ή σε αιτίες που σχετίζονται με την κύηση π.χ. ορμόνες της κύησης.

Συνήθως οι τιμές του σακχάρου επανέρχονται στα φυσιολογικά πλαίσια μετά την εγκυμοσύνη. Η έγκαιρη εντόπιση του διαβήτη κύησης είναι πάρα πολύ σημαντική, γιατί εάν δεν ρυθμιστεί πλήρως, προκαλεί βλάβες και στο κύημα και στη μητέρα.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις στη μητέρα και στο έμβρυο;

Ο διαβήτης της κύησης χαρακτηρίζει αυτόματα την κύηση ως κύηση υψηλού κινδύνου που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Μπορεί να οδηγήσει σε αποβολές πρώτου τριμήνου και σε τερατογενέσεις, όπως βλάβες του καρδιαγγειακού συστήματος.

Το πιο συχνό εύρημα είναι το μεγάλο βάρος των εμβρύων, κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές κατά τον τοκετό και να αυξήσει την πιθανότητα για καισαρική τομή. Ένα άλλο συχνό εύρημα είναι το υδράμνιο, τα αυξημένα αμνιακά υγρά, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό. Στην μητέρα μπορεί να προκαλέσει διάφορες λοιμώξεις, κυρίως στο ουροποιητικό σύστημα. Επίσης, συσχετίζεται με την απότομη και μεγάλη πρόσληψη βάρους.

Πότε και πώς γίνεται η διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτης κυήσεως;

Ο έλεγχος γίνεται με μια εξέταση που ονομάζεται «καμπύλη ανοχής γλυκόζης», η γνωστή καμπύλη σακχάρου. Συνήθως πραγματοποιείται μεταξύ 26ης και 28ης εβδομάδας κυήσεως αλλά μπορεί να χρειασθεί να γίνει νωρίτερα ανάλογα με το ατομικό ή κληρονομικό ιστορικό της γυναίκας, σε περίπτωση απότομης αύξηση βάρους της ή σε περίπτωση υδραμνίου.

Μετά από ολονύκτια νηστεία, γίνεται αρχικά λήψη αίματος και μετά δίδεται γλυκόζη στην έγκυο. Στη συνέχεια γίνονται άλλες δυο μετρήσεις σε μία και σε δύο ώρες από την λήψη της γλυκόζης. Όταν ανακαλύψουμε ότι μια γυναίκα πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη κυήσεως είναι απαραίτητη η καλή συνεργασία του Μαιευτήρα-Γυναικολόγου και του Ενδοκρινολόγου.

Γνώρισέ με

Κάλεσέ με στο 210 6432 630 για να γνωριστούμε από κοντά ή συμπλήρωσε την ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ώστε να σε καλέσω και να προγραμματίσουμε μία συνάντηση.

Σαν γιατρός ειδικεύομαι στην υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση και έχω αντιμετωπίσει πολλά περιστατικά. Είμαι εδώ για να σε βοηθήσω και να σε στηρίξω με την 15ετή εμπειρία μου.

    Συχνές ερωτήσεις για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

    Ποια είναι η θεραπεία για τον Σακχαρώδη Διαβήτη Κυήσεως;

    Η θεραπευτική αντιμετώπιση συνιστάται κυρίως σε παρέμβαση στις διατροφικές συνήθειες της γυναίκας και αν χρειαστεί στην χορήγηση ινσουλίνης.

    Ο ενδοκρινολόγος μου είπε ότι χρειάζεται να κάνω ινσουλίνη. Μπορώ να την αποφύγω;

    Αν ο ενδοκρινολόγος σε παρέπεμψε στην ινσουλίνη, αυτό σημαίνει ότι το σάκχαρο δεν μπορεί να ρυθμιστεί με απλή δίαιτα. Για να είσαι και εσύ, αλλά και το μωρό σου καλά θα πρέπει να ακολουθείς τις οδηγίες του ειδικού. Η ρύθμιση του σακχάρου σε φυσιολογικά επίπεδα, είναι απολύτως απαραίτητη για την καλή έκβαση της κυήσεως.

    Είχα σακχαρώδη διαβήτη κυήσεως στην προηγούμενη εγκυμοσύνη μου. Θα παρουσιάσω και στην επόμενη;

    Οι πιθανότητες να έχεις διαβήτη κυήσεως σε μια νέα εγκυμοσύνη είναι αρκετά μεγάλες. Για τον λόγο αυτό, η διερεύνηση με καμπύλη σακχάρου θα πρέπει να γίνει πολύ νωρίτερα.

    Η συμβουλή μου για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

    Πρέπει να ακολουθείς ισορροπημένη διατροφή, να μην υπερβάλλεις στην πρόληψη τροφής, να μην παραμένεις νηστική για πολύ.